Politie trekt zich terug: bijna kwart bureaus gesloten

Politie trekt zich terug: bijna kwart bureaus gesloten

2024-09-25 binnenland

Nederland, woensdag, 25 september 2024.
Politiebureaus verdwijnen in rap tempo uit het Nederlandse straatbeeld. In vijf jaar tijd sloot bijna 25% van de bureaus. Burgemeesters waarschuwen voor minder veiligheid en toezicht in wijken. De politie zegt dat digitale middelen fysieke locaties minder nodig maken.

sluiting van bureaus in cijfers

Uit gegevens van de Nationale Politie blijkt dat het aantal politiebureaus in Nederland is gedaald van 293 in 2019 naar 227 in 2024. Dit betekent dat bijna 25% van de politiebureaus in vijf jaar tijd is gesloten. De impact is vooral groot in de regio Rotterdam, waar zestien van de 38 bureaus hun deuren hebben gesloten, bijna 50% van het totaal. Ook in Noord-Nederland is meer dan een derde van de politiebureaus verdwenen[1].

gevolgen voor lokale wijken

Burgemeesters, zoals André van de Nadort van Wolvega, luiden de noodklok. Hij noemt de sluiting van het lokale bureau ‘een hele slechte zaak’ en merkt op dat de politie vooral verdwijnt uit dorpen en wijken. Dit leidt volgens hem tot een verminderd veiligheidsgevoel onder inwoners. Van de Nadort signaleert al negatieve reacties van jongeren die aangeven dat ze zich minder gecontroleerd voelen door de afwezigheid van de politie[1].

toekomstige plannen en oplossingen

Om de afname van politiebureaus te compenseren, wil het nieuwe kabinet-Schoof inzetten op meer politieposten in gemeentehuizen, bibliotheken en andere openbare locaties. Dit zou volgens de Nationale Politie moeten helpen omdat politiewerk steeds minder afhankelijk is van een fysiek kantoor. Dankzij digitale hulpmiddelen kunnen agenten hun werk nu bijna overal uitvoeren. Toch blijven er zorgen over de vermindering van de fysieke aanwezigheid van de politie in de wijken en dorpen[1].

Bronnen


veiligheid eenvandaag.avrotros.nl politiebureaus