Macron Herstelt Diplomatieke Banden: Een Nieuw Hoofdstuk voor VK na Brexit

Macron Herstelt Diplomatieke Banden: Een Nieuw Hoofdstuk voor VK na Brexit

2025-07-08 buitenland

Londen, dinsdag, 8 juli 2025.
De Franse president Emmanuel Macron begint een historisch driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk, de eerste officiële reis van een EU-leider sinds Brexit. Verwelkomd door prins William en prinses Catherine, wil Macron de diplomatieke relaties versterken. Hij benadrukt de strategische samenwerking op gebieden zoals defensie, migratie en internationale politiek. Dit bezoek markeert een cruciaal moment van toenadering tussen Frankrijk en het VK na jaren van gespannen verhoudingen rond de Europese uittreding.

Diplomatieke Toenadering na Brexit

De Franse president Emmanuel Macron is dinsdagmiddag begonnen aan een historisch staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk, het eerste officiële bezoek van een EU-leider sinds de Brexit [1][2]. Op de militaire luchthaven RAF Northolt in Londen werd hij hartelijk verwelkomd door prins William en prinses Catherine [3]. Dit driedaagse bezoek markeert een cruciale poging om de diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en het VK te herstellen na jaren van gespannen verhoudingen [4].

Strategische Samenwerking Centraal

Macron benadrukte in zijn toespraak voor het Britse parlement de noodzaak van nauwe samenwerking. Hij stelde dat het VK weliswaar uit de EU is gestapt, maar niet uit Europa [5]. De landen willen samen optrekken op gebieden zoals defensie, migratie en internationale politiek, met bijzondere aandacht voor de steun aan Oekraïne [6]. Opvallend is Macrons oproep om minder afhankelijk te worden van de Verenigde Staten en China, wat wijst op een gezamenlijke strategische visie [7].

Nieuwe Diplomatieke Dynamiek

Het staatsbezoek wordt vergezeld van concrete samenwerkingsinitiatieven. Zo kondigde de Franse energiemaatschappij EDF een investering aan van £1,1 miljard in een nucleaire energiecentrale in Oost-Engeland [8]. Als symbolisch gebaar zal Frankrijk bovendien de historische Bayeux-wandtapijten uitlenen aan het VK, een gebaar dat de hernieuwde vriendschappelijke verhoudingen onderstreept [9].

Bronnen


staatsbezoek diplomatieke betrekkingen