Historische Daling in Asielaanvragen Door Val Assad-Regime

Historische Daling in Asielaanvragen Door Val Assad-Regime

2025-04-30 binnenland

Den Haag, woensdag, 30 april 2025.
Asielaanvragen in Nederland halveerden in het eerste kwartaal van 2025, vooral door een afname van 68% aan aanvragen van Syriërs na de val van Assad. Het beleid wacht op verduidelijking van de situatie.

Daling in Asielaanvragen Vluchtelingenbeleid

Vanaf de val van het Assad-regime eind 2024 is er een aanzienlijke daling geweest in het aantal asielaanvragen in Nederland. In het eerste kwartaal van 2025 werden slechts 4.530 eerste asielaanvragen ingediend, een daling van bijna 50% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De aanvragen van Syriërs daalden zelfs met 68% van 2.905 naar 940 aanvragen [1]. Minister Faber van Asiel en Migratie heeft verklaard dat de beslissingen over nieuwe asielaanvragen uit Syrië tijdelijk zijn opgeschort vanwege de diffuusheid van de huidige situatie in het land [1][2].

Verandering in Migratiestroom en Beleid

Naast een afname van het aantal eerste asielaanvragen is er een toename van 14% in het aantal nareizende familieleden in de eerste drie maanden van 2025. Meer dan 80% hiervan kwam uit Syrië, wat neerkomt op 3.040 familieleden [1][3]. Deze stijging is deels te verklaren doordat familieleden naar Nederland kunnen komen om zich aan te sluiten bij Syriërs die reeds asiel hebben verkregen. Interessant genoeg, ondanks de afname van asielaanvragen, blijft het aantal verzoeken uit zogenaamd ‘veilige’ landen hoog [2][4].

Breder Europees Migratiepatroon

De daling in asielaanvragen strookt met een breder Europees patroon waarin soortgelijke dalingen worden waargenomen, zoals in Duitsland. Volgens migratie-experts is de tijdelijke afname van asielaanvragen niet per se gerelateerd aan strengere asielbeleidshervormingen, maar wordt het eerder als een direct gevolg van de veranderde politieke situatie in Syrië gezien [2]. Volgens Rhodia Maas van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben de veranderingen in Syrië geleid tot minder urgente migratiedruk, waardoor zowel Nederland als vluchtelingen een adempauze krijgen [4].

Bronnen


Syrië asielaanvragen