Haagse Stroomnet op Toekomstkoers: Stedin en Gemeente Slaan Handen Ineen

Den Haag, vrijdag, 18 juli 2025.
Den Haag en netbeheerder Stedin tekenen een strategische samenwerkingsovereenkomst om het elektriciteitsnetwerk in de stad fundamenteel te moderniseren. Door slimme buurtaanpak en gezamenlijke planning gaan zij elektriciteitsstations versterken en toekomstbestendig maken. Het doel is om snel en efficiënt de infrastructuur klaar te stomen voor de groeiende elektrificatie, zoals elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen, met minimale overlast voor bewoners.
Strategische Samenwerking voor Toekomstbestendig Stroomnet
De gemeente Den Haag en netbeheerder Stedin hebben vandaag een cruciale samenwerkingsovereenkomst getekend om het elektriciteitsnetwerk in de stad fundamenteel te moderniseren [1]. Ze gaan de komende jaren gezamenlijk het stroomnet verzwaren en toekomstklaar maken, met een slimme buurtgerichte aanpak die overlast minimaliseert [2]. Wethouder Arjen Kapteijns benadrukt dat deze strategie ervoor zorgt dat het elektriciteitsnet in elke buurt toekomstbestendig wordt [1].
Oplossing voor Netcongestie
Het project richt zich op het aanpakken van netcongestie, een landelijk probleem dat grote gevolgen heeft voor stedelijke ontwikkelingen [3]. Door slimme planning kunnen nieuwe elektriciteitsstations sneller worden geplaatst, waardoor de stad zich kan blijven ontwikkelen met een stroomnet dat klaar is voor elektrische auto’s, warmtepompen, elektrisch koken en zonnepanelen [1]. Maarten Bijl, regiodirecteur Zuid-Holland van Stedin, benadrukt het belang van samenwerking om snelheid te maken en overlast in buurten te beperken [2].
Toekomstgerichte Aanpak
Een speciaal overlegteam, de Belangentafel, brengt experts van gemeente en Stedin bij elkaar om locaties, modellen en communicatie met omwonenden af te stemmen [1]. De uitbreiding van het elektriciteitsnet is gepland tussen 2034-2036, maar hangt af van het vinden van ruimte voor nieuwe elektriciteitsstations en kabels [3]. Den Haag stimuleert bewoners en ondernemers om deel te nemen aan lokale energieoplossingen, zoals energy hubs die energie lokaal opslaan, delen en verdelen [3].