kabinet zet rem op bevolkingsgroei: maximaal 20 miljoen nederlanders in 2050

kabinet zet rem op bevolkingsgroei: maximaal 20 miljoen nederlanders in 2050

2024-12-03 politiek

Den Haag, dinsdag, 3 december 2024.
Nederland dreigt door te groeien naar 23 miljoen inwoners, maar het kabinet wil daar een stokje voor steken. Met een historisch besluit wordt de bevolkingsgroei nu actief begrensd op 20 miljoen mensen. Vooral het migratiebeleid moet op de schop, want dat blijkt de grootste aanjager van de groei. Het CBS waarschuwt dat volledig stoppen met migratie geen optie is, maar dat er wel slimmere keuzes gemaakt kunnen worden over wie we toelaten.

Politieke keuzes en aanbevelingen

De Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen heeft duidelijk aangegeven dat zonder politieke ingrepen de bevolking van Nederland in 2050 zou kunnen groeien tot 23 miljoen mensen. Dit is volgens de commissie onhoudbaar. Zij pleiten voor een limiet van 19 tot 20 miljoen inwoners. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is al bezig met scenario’s voor een gematigde groei. De nadruk ligt op het heroverwegen van migratie, aangezien dit de belangrijkste factor is in de bevolkingsgroei. Oud-informateur Richard van Zwol, voorzitter van de Staatscommissie, ziet in het huidige kabinetsplan een stap in de goede richting[1][2].

Migratie als sleutel

Migratie speelt een cruciale rol in de bevolkingsgroei van Nederland. Hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS benadrukt dat het stoppen van migratie onrealistisch is, maar dat Nederland wel kan kiezen wie het land binnenkomt. De politiek moet een balans vinden tussen noodzakelijke arbeidsmigratie en de sociale draagkracht van het land. Traag vergelijkt arbeidsmigratie met ‘langdurig toerisme’ en wijst erop dat veel migranten geen vaste verblijfplaats zoeken[2].

Invloed op de toekomst

Het kabinet overweegt ook maatregelen om het geboortecijfer te verhogen, zoals gratis kinderopvang en meer woningbouw. Echter, Tessa van Viegen van WNL noemt dit een ‘ongemakkelijke discussie’. Hoewel meer kinderen in Nederland geboren worden, komen de moeders vaak uit migrantenfamilies. De toekomst van Nederland hangt dus nauw samen met de keuzes die vandaag worden gemaakt over migratie en bevolkingsgroei[2].

Bronnen


beleid bevolkingsgroei