Hongerstaking in EBI Vught: Gevangenen eisen menselijkere behandeling

Hongerstaking in EBI Vught: Gevangenen eisen menselijkere behandeling

2024-09-30 binnenland

Vught, maandag, 30 september 2024.
Acht gevangenen in de Extra Beveiligde Inrichting Vught gaan in hongerstaking tegen ‘inhumane’ omstandigheden. Ze zitten 23 uur per dag op cel en hebben nauwelijks contact. Dit protest volgt op kritiek van het Europese antifoltercomité op het ‘buitensporige’ regime in de EBI.

Protest als laatste redmiddel

De acht gedetineerden zien de hongerstaking als hun laatste redmiddel. Ze voelen zich niet gehoord en menen dat de situatie in de EBI onhoudbaar is geworden. Volgens advocaat Hakan Külcü, die drie van de gedetineerden bijstaat, hebben zijn cliënten geen andere manier meer om hun standpunt duidelijk te maken. ‘Ze vinden dat de inperkingen en maatregelen steeds verder gaan. Er wordt gedaan alsof ze van het menselijke zijn ontbloot,’ aldus Külcü[1]. Het gebrek aan menselijk contact en de strenge maatregelen, zoals het routinematig dragen van handboeien, hebben een zware psychische impact op de gevangenen.

Kritiek van Europese instanties

Het Europese antifoltercomité (CPT) heeft al eerder harde kritiek geuit op de omstandigheden in de EBI. In een rapport uit 2023 werd gesteld dat de maatregelen ‘buitensporig’ zijn. Het CPT wees onder meer op het feit dat gevangenen routinematig handboeien moeten dragen en nauwelijks contact hebben met de buitenwereld[2]. Sinds het verschijnen van dat rapport zijn de detentieomstandigheden nog verder aangescherpt, wat de huidige protestactie heeft aangewakkerd.

Reactie van Justitie

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), verantwoordelijk voor de gevangenissen in Nederland, heeft nog niet officieel gereageerd op de hongerstaking. Een woordvoerder gaf aan dat men nog bezig is met uitzoeken wat er precies aan de hand is[3]. Ondertussen barst de discussie los over de balans tussen veiligheid en menselijkheid binnen de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland. De vraag blijft of de huidige maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan de veiligheid, of dat ze juist de psychische gezondheid van de gedetineerden onnodig onder druk zetten.

Bronnen


www.parool.nl www.rtl.nl hongerstaking gevangenen