Nieuw blauwtongvirus slaat toe: serotype 12 duikt op in Nederland

Nieuw blauwtongvirus slaat toe: serotype 12 duikt op in Nederland

2024-10-11 binnenland

Harmelen, vrijdag, 11 oktober 2024.
Schrik in de veehouderij: blauwtong serotype 12 ontdekt in Kockengen en Harmelen. Dit type, nieuw voor Nederland maar bekend buiten Europa, treft schaap, koe en kalf. Overheid start direct onderzoek naar verspreiding en oorsprong.

Onverwachte gast

In de doorgaans rustige weilanden van Kockengen en Harmelen werd op 10 oktober 2024 een onverwachte gast ontdekt: het blauwtongvirus serotype 12. Voor het eerst duikt dit type op in Nederland, met een schaap en een koe met haar kalf als eerste slachtoffers. Dit virus, dat normaal niet in Europa voorkomt, heeft de schapen- en rundveehouders flink opgeschrikt[1]. Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) begrijpt de zorgen en heeft daarom direct aanvullend onderzoek gelast om de situatie in kaart te brengen[2].

Een race tegen de klok

De verspreiding van blauwtong serotype 12 moet snel in kaart worden gebracht. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoekt ruim 1.400 monsters die sinds 1 september zijn verzameld. De eerste resultaten worden volgende week verwacht. Ondertussen adviseert de overheid veehouders om alert te blijven op symptomen bij hun dieren, aangezien blauwtong een meldingsplichtige ziekte is[3]. Momenteel is er geen vaccin beschikbaar voor dit serotype, waardoor de zorgen in de sector toenemen. Desondanks zijn vaccinproducenten al ingelicht over deze nieuwe variant, voor het geval dat een vaccinatieprogramma nodig blijkt[1].

Zorgen en vooruitzichten

Het nieuws over de aanwezigheid van het blauwtongvirus serotype 12 heeft de alarmbellen doen rinkelen. Hoewel de financiƫle schade nog onbekend is, vrezen boeren voor hun veestapel en roepen zij op tot snelle actie[4]. De situatie vraagt om samenwerking tussen boeren en de overheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en om de impact te beperken. Het ministerie blijft nauw in contact met sectorpartijen terwijl het onderzoek vordert. Veehouders staan klaar om maatregelen te nemen, terwijl ze wachten op de uitkomsten van het onderzoek en de beslissingen van de overheid[5].

Bronnen


www.rijksoverheid.nl blauwtongvirus uitbraak www.nieuweoogst.nl