Russisch gas stroomt Rotterdam binnen ondanks sancties

Russisch gas stroomt Rotterdam binnen ondanks sancties

2024-09-23 economie

Rotterdam, maandag, 23 september 2024.
De import van Russisch vloeibaar gas (LNG) in Nederland is verdubbeld, ondanks EU-sancties tegen Rusland. Dit leidt tot verontwaardiging in de Tweede Kamer. Mogelijk werkt het sanctiepakket nadelig uit voor Nederland.

politieke reacties

De onverwachte toename van LNG-import uit Rusland heeft geleid tot hevige reacties in de Tweede Kamer. Verschillende Kamerleden eisen opheldering van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Ze vrezen dat de sancties tegen Rusland, die bedoeld waren om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, juist averechts werken. Volgens ingewijden binnen het ministerie kan een maas in de wetgeving de oorzaak zijn van deze plotselinge stijging. Dit roept vragen op over de effectiviteit van de huidige sancties en de noodzaak van striktere regelgeving[1].

economische gevolgen

De economische impact van deze situatie kan significant zijn. Terwijl Duitsland de energiecrisis als beëindigd beschouwt, blijven de energieprijzen hoog. Dit komt mede door de hoge temperaturen in Azië en Europa, wat de vraag naar gas verhoogt. Ondanks de toename van LNG-aanbod, blijven de prijzen drie keer hoger dan in 2021[2]. Voor Nederland betekent dit dat de kosten voor energie waarschijnlijk hoog blijven, wat een negatief effect kan hebben op huishoudens en bedrijven. Dit staat in contrast met de recente daling van de gasprijs in andere markten, zoals de TTF-gasprijs die een nieuw laagtepunt bereikte[3].

de rol van financiele instellingen

Financiële instellingen spelen ook een rol in deze complexe situatie. ING heeft aangekondigd te stoppen met het financieren van bedrijven die zich uitsluitend met olie- en gaswinning bezighouden vanaf 2024. Dit betekent dat 25 bedrijven geen leningen meer krijgen als ze niet diversificeren naar alternatieve energiebronnen. Toch blijft ING via algemene leningen geld verstrekken aan vloeibaar gasfabrieken en grote oliereuzen zoals BP. Critici, zoals Pieter Sellies van Fossielvrij NL, zijn sceptisch over de daadwerkelijke impact van dit beleid. Ze wijzen erop dat ING’s klimaatbeleid nog steeds lekken vertoont en dat er actie nodig is om financiering van fossiele brandstoffen volledig te stoppen[4].

Bronnen


www.telegraaf.nl Russisch gas Haven Rotterdam www.merkur.de www.bpnieuws.nl www.banken.nl