Ambulance Amsterdam neemt maatregelen na ernstige onderbezetting

Ambulance Amsterdam neemt maatregelen na ernstige onderbezetting

2024-12-25 binnenland

Amsterdam, woensdag, 25 december 2024.
Ambulance Amsterdam kampte in juni 2024 met een tekort aan ambulances, wat leidde tot zorgen over de veiligheid. Strengere verlofregels en capaciteitsplanning moeten herhaling in 2025 voorkomen.

Ernstig tekort aan ambulances

In juni 2024 reden er per week gemiddeld twintig ambulances minder dan afgesproken met de zorgverzekeraars [1][2]. In plaats van de benodigde 644 diensten werden er slechts 620 ambulanceritten gereden [2]. Dit tekort leidde tot ernstige zorgen over de veiligheid in de regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland [1][2]. Directeur Marleen van de Kerkhof erkent de problemen: ‘We zijn het moreel verplicht aan de inwoners van de regio om paraat te blijven.’ [1]

Oorzaken en gevolgen

De onderbezetting ontstond door een combinatie van planningsfouten, personeelstekorten en overbelasting van medewerkers [1]. Het personeel moest meer overuren draaien dan wettelijk toegestaan om de diensten draaiende te houden [2]. In een anonieme brief uitten medewerkers hun onvrede over de situatie, waarbij ze stelden dat er wel degelijk sprake was van een crisis [2].

Maatregelen voor 2025

Om herhaling te voorkomen heeft Ambulance Amsterdam nu strengere verlofregels ingesteld en een speciale capaciteitsplanner aangesteld [1]. Voor de zomer van 2025, met grote evenementen zoals Pride en Sail in het vooruitzicht, zijn al extra uitzendkrachten op vaste basis ingehuurd [1][2]. SP-fractievoorzitter Remine Alberts heeft aangekondigd een debat in de gemeenteraad aan te vragen over de kwestie [1].

Bronnen


Amsterdam ambulancedienst