Nederland aan de Slag: Hoe we Arbeidsmigratie Slimmer en Menselijker Maken

Nederland aan de Slag: Hoe we Arbeidsmigratie Slimmer en Menselijker Maken

2025-07-11 binnenland

Den Haag, vrijdag, 11 juli 2025.
Het kabinet presenteert een ingrijpend rapport dat de Nederlandse arbeidsmarkt fundamenteel wil hervormen. De centrale boodschap is simpel: Nederland moet af van zijn verslaving aan goedkope, laagbetaalde arbeid. Door het minimumloon te verhogen, subsidies voor sectoren met veel arbeidsmigranten te beperken en de arbeidsomstandigheden te verbeteren, wil de overheid de arbeidsmigratie beter sturen. Het meest intrigerende punt is de erkenning dat de huidige aanpak niet houdbaar is en leidt tot maatschappelijke en economische uitdagingen. De voorgestelde maatregelen moeten Nederland transformeren van een land dat drijft op goedkope arbeidskrachten naar een hoogwaardige kenniseconomie.

Nederland wil af van laagbetaalde arbeidsmigratie

Het kabinet presenteert een radicaal plan om de arbeidsmarkt te hervormen. Uit het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) blijkt dat Nederland jaarlijks 40000 meer arbeidsmigranten binnenkreeg dan vertrok [1]. Demissionair minister Eddy van Hijum stelt glashelder: “Nederland is verslaafd aan laagbetaalde arbeid” [2]. Het aantal laagbetaalde banen groeide in tien jaar 3 keer sneller dan andere banen, wat haaks staat op de ambitie een hoogwaardige kenniseconomie te worden [3].

Concrete maatregelen tegen arbeidsmigratie

De overheid wil de instroom van arbeidsmigranten terugdringen door het minimumloon te verhogen en subsidies voor sectoren met veel migrantenarbeid af te bouwen [4]. Specifiek worden sectoren als glastuinbouw, logistiek en metaalindustrie aangepakt, waar arbeidsmigranten vaak onder slechte omstandigheden werken [5]. Tevens wordt gedacht aan CO2-heffingen om de vraag naar goedkope arbeidskrachten te verminderen [6].

Maatschappelijke impact

Het SCP constateert dat arbeidsmigratie complexe gevolgen heeft voor sociale cohesie [7]. Arbeidsmigranten participeren minder in verenigingen en hebben beperkte politieke invloed, wat uitdagingen oplevert voor maatschappelijke integratie [8]. Het kabinet wil toe naar een systeem waarbij arbeidsmigranten bijdragen aan grote maatschappelijke transities, in plaats van alleen goedkope arbeidskrachten te zijn [9].

Bronnen


arbeidsmigratie arbeidsmarkt