Openbaar Ministerie erkent gebreken: Sepotbrieven moeten véél duidelijker

Den Haag, vrijdag, 4 juli 2025.
Het Openbaar Ministerie (OM) geeft toe tekort te schieten bij het communiceren over geseponeerde strafzaken. Uit onderzoek blijkt dat in 40% van de overtredingszaken geen sepotbrief wordt gestuurd. De meest schokkende bevinding: verdachten en slachtoffers worden vaak onvoldoende of onduidelijk geïnformeerd over waarom een zaak niet wordt vervolgd. Het OM belooft concrete verbeteringen, zoals minder standaardteksten en meer transparantie in de communicatie. ‘Het gaat om mensen van vlees en bloed’, zegt OM-voorzitter Rinus Otte.
Kritisch onderzoek onthult ernstige communicatiegebreken
Het Openbaar Ministerie (OM) erkent serieuze tekortkomingen in haar communicatie over geseponeerde strafzaken. Uit onderzoek van de procureur-generaal bij de Hoge Raad blijkt dat in 40 procent van de overtredingszaken geen sepotbrief wordt verstuurd naar verdachten [1]. Bovendien werden slachtoffers en verdachten vaak onvoldoende of onduidelijk geïnformeerd over de reden van seponeren [2]. In 2024 werden maar liefst 39.7 procent van alle strafzaken geseponeerd, wat neerkomt op ruim 400.000 ‘afdoeningsbeslissingen’ [3].
Concrete verbeterplannen
OM-voorzitter Rinus Otte erkent de noodzaak tot verandering: ‘De juridische termen die wij gebruiken, zijn voor ons vanzelfsprekend, maar voor een verdachte of slachtoffer kunnen deze diep ingrijpen’ [4]. Het OM gaat het aantal sepotcodes terugbrengen van 50 naar slechts 5, om de communicatie helderder te maken [5]. Bovendien belooft het OM meer aandacht te besteden aan motivering en communicatie, zodat verdachten en slachtoffers beter begrijpen waarom een zaak wordt geseponeerd [6].
Technische verbeteringen
Enkele opvallende gebreken kwamen aan het licht: sepotbrieven werden niet altijd vertaald voor niet-Nederlandstalige verdachten, voor minderjarigen werd niet de juiste toon gebruikt, en in sommige gevallen ontbraken essentiële juridische informaties zoals de mogelijkheid tot klagen [7]. Het OM gaat digitale portalen inzetten om communicatie te verbeteren en wil intern toezicht invoeren om de kwaliteit van sepotbeslissingen te waarborgen [8].
Bronnen
- www.rd.nl
- www.trouw.nl
- www.volkskrant.nl
- www.om.nl
- www.hogeraad.nl
- www.advocatie.nl
- www.trouw.nl
- www.om.nl