Spanningen in Straatsburg: Von der Leyen Onder Vuur bij Europees Parlement

Brussel, maandag, 7 juli 2025.
Het Europees Parlement start vandaag een cruciale procedure tegen Ursula von der Leyen, met een motie van wantrouwen die is ingediend naar aanleiding van het ‘Pfizergate-schandaal’. De motie, gesteund door rechtse en linkse fracties, richt zich op Von der Leyens gebrek aan transparantie rond sms-berichten met Pfizer tijdens de coronavaccinonderhandelingen. Hoewel een tweederdemeerderheid onwaarschijnlijk lijkt, markeert deze stap een diepgaande onvrede met haar leiderschap en politieke koers. De stemming zal niet alleen Von der Leyens toekomst bepalen, maar ook de machtsdynamiek binnen de Europese Unie blootleggen.
Pfizergate: De Achtergrond van de Motie
De motie van wantrouwen tegen Ursula von der Leyen is rechtstreeks verbonden met het ‘Pfizergate-schandaal’, waarbij de EU-commissievoorzitter weigerde haar sms-berichten met Pfizer-topman Albert Bourla openbaar te maken over vaccinonderhandelingen tijdens de COVID-19-pandemie [1][2]. Gheorghe Piperea, een Roemeense Europarlementariër, diende de motie in met steun van 72 handtekeningen, wat overeenkomt met 10% van de Europarlementariërs [3]. De kern van de beschuldiging is een flagrant gebrek aan transparantie, waarbij zelfs de Europese Ombudsman en Rekenkamer kritiek hebben geuit op het niet vrijgeven van deze communicatie [4].
Politieke Verschuivingen en Machtsspel
Von der Leyen wordt verweten dat ze de afgelopen periode steeds meer toenadering heeft gezocht tot rechtse partijen, ten koste van de traditionele centrumcoalitie [6]. Politici zoals Michel Barnier beschuldigen haar van ‘autoritaire neigingen’ [1]. De middenpartijen overwegen nu strategische concessies te eisen, zoals minder deals met rechtse partijen en meer transparantie [2]. De stemming op 11 juli 2025 zal niet alleen Von der Leyens positie bepalen, maar ook de toekomstige machtsverhoudingen in het Europees Parlement blootleggen [3].
Mogelijke Consequenties
Mocht de motie onverwacht worden aangenomen, zou niet alleen Von der Leyen aftreden, maar zou de volledige Europese Commissie moeten vertrekken [7]. Dit zou een ongekende politieke aardverschuiving betekenen, vlak voor de Europese verkiezingen van 2026 [4]. Momenteel lijkt dit scenario onwaarschijnlijk, maar de politieke druk neemt toe, met name vanuit partijen die Von der Leyens beleid op gebieden als migratie en klimaat bekritiseren [6].