Transgenderwet sneuvelt na politieke druk: een onverwachte koerswijziging

Transgenderwet sneuvelt na politieke druk: een onverwachte koerswijziging

2025-07-02 politiek

Den Haag, woensdag, 2 juli 2025.
Staatssecretaris Struycken heeft verrassend de transgenderwet ingetrokken na herhaalde kritische oproepen vanuit de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel, oorspronkelijk bedoeld om procedures voor geslachtswijziging in paspoorten te versoepelen, viel tegen de lamp. Partijen als SGP, JA21 en FvD ijverden succesvol voor intrekking, waardoor de leeftijdsgrens en deskundigenverklaring gehandhaafd blijven. De wet, oorspronkelijk in 2021 ingediend, strandde na jaren discussie zonder definitieve behandeling.

Politieke tegenstand verijdelt transgenderwet

Staatssecretaris Teun Struycken (NSC) heeft de omstreden transgenderwet ingetrokken na herhaalde kritiek uit de Tweede Kamer [1]. Het wetsvoorstel, oorspronkelijk ingediend in 2021 door minister Dekker, wilde de procedure voor geslachtswijziging in paspoorten versoepelen [2]. Kritische partijen als SGP, JA21 en FvD slaagden erin voldoende steun te vergaren voor intrekking van het voorstel [3].

Belangrijkste wijzigingen teruggedraaid

De wet zou twee grote veranderingen doorvoeren: het afschaffen van de deskundigenverklaring en het verlagen van de leeftijdsgrens voor geslachtswijziging naar beneden 16 jaar [4]. SGP-Kamerlid Van Dijk reageerde verheugd: “Kwetsbare jongeren zijn gebaat bij zorgvuldigheid, niet bij het schrappen van leeftijdsgrenzen” [5]. De Tweede Kamer stemde in april al twee keer voor intrekking van het wetsvoorstel [6].

Toekomst van de wet onzeker

Na jaren discussie is het wetsvoorstel nu definitief van tafel [7]. Het besluit raakt direct aan de lopende maatschappelijke discussie over transgenderrechten en administratieve procedures rond genderidentiteit [8]. Of er in de toekomst opnieuw wetgeving zal worden ingediend, is momenteel onduidelijk [alert! ‘geen concrete plannen bekend’].

Bronnen


transgenderwet geslachtswijziging