Vuurwerk en doelpuntenregen: De Graafschap verslaat Vitesse in Gelderse derby

2024-09-29 sport

Doetinchem, zondag, 29 september 2024.
De Graafschap wint met 3-1 van Vitesse in een spectaculaire derby. Vuurwerk verstoort de wedstrijd, Büttner krijgt rood. Schoppema, Warmerdam en Seuntjens scoren voor de thuisploeg. Eerste zege op Vitesse sinds 2008 stuwt De Graafschap omhoog in de Keuken Kampioen Divisie.

eerste helft: vuurwerk en goals

De wedstrijd begon met een knal, letterlijk en figuurlijk. Na slechts 27 minuten moest scheidsrechter Dennis Higler de wedstrijd stilleggen vanwege vuurwerk en rookpotten van Vitesse-supporters[1]. Ondanks deze onderbreking, was het Levi Schoppema die in de 36e minuut de score opende voor De Graafschap met een mooie assist van Jesse van de Haar[2]. Vitesse had moeite om kansen te creëren en de sfeer op De Vijverberg was elektrisch.

tweede helft: rode kaart en beslissende goals

De tweede helft begon met een domper voor Vitesse toen Alexander Büttner in de 54e minuut zijn tweede gele kaart kreeg en van het veld werd gestuurd[3]. Ondanks dat wist Irakli Yegoian in de 63e minuut de gelijkmaker binnen te schieten met een prachtige omhaal[4]. De vreugde was echter van korte duur, want Donny Warmerdam bracht De Graafschap in de 67e minuut weer op voorsprong. Ralf Seuntjens maakte het feest compleet door in de 75e minuut een penalty te benutten en de eindstand op 3-1 te zetten[5].

impact en vooruitblik

Met deze overwinning stijgt De Graafschap naar de vierde plek in de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie, op slechts drie punten achter koplopers Excelsior en FC Den Bosch[6]. Dit is de eerste overwinning van De Graafschap op Vitesse sinds 2008, wat de vreugde bij de supporters alleen maar groter maakt. Vitesse daarentegen zakt naar de 19e plek en heeft nu slechts vier punten uit acht duels. De volgende uitdaging voor De Graafschap is een uitwedstrijd tegen FC Den Bosch aanstaande vrijdag[7].