BASF snijdt diep: chemiereus zet mes in organisatie

BASF snijdt diep: chemiereus zet mes in organisatie

2024-09-27 economie

Ludwigshafen, vrijdag, 27 september 2024.
BASF gooit roer om. Chemieconcern splitst landbouwtak af, sluit fabrieken en verlaagt dividend. Duizenden banen op de tocht. Hoge energiekosten en Chinese concurrentie dwingen tot ingrijpen. Kernactiviteiten krijgen voorrang in nieuwe strategie.

kernactiviteiten en afstotingen

Een van de grootste veranderingen die BASF wil doorvoeren, is het verschil maken tussen zijn kernactiviteiten en andere afdelingen. Chemicaliën, industriële materialen, en zorg- en voedingsproducten worden gezien als essentieel voor de toekomst van het bedrijf. De afdelingen voor landbouwproducten, zoals gewasbeschermingsmiddelen en zaden, worden minder belangrijk geacht en moeten meer op eigen benen staan. Het bedrijf overweegt om deze afdelingen deels zelfstandig naar de beurs te brengen of zelfs te verkopen. De voorbereidingen voor de afsplitsing van de landbouwtak moeten voor eind 2027 afgerond zijn[1].

kostenbesparingen en sluitingen

BASF wil fors kosten besparen op zijn belangrijkste locatie in Ludwigshafen. De chemiegigant sluit mogelijk meer productielocaties dan eerder was aangekondigd. Deze maatregel moet jaarlijks ruim 2 miljard euro opleveren voor het einde van 2026. De Duitse energievakbond IG BCE heeft kritisch gereageerd op deze besluiten. Ook voor beleggers heeft de herstructurering gevolgen: het dividend wordt met ongeveer een derde verlaagd[2].

oorzaken en uitdagingen

De ingrijpende maatregelen komen niet uit het niets. BASF kampt met hoge energiekosten, een gevolg van de Russische inval in Oekraïne die twee jaar geleden zorgde voor recordprijzen op de gas- en elektriciteitsmarkt. Daarnaast neemt de concurrentie uit China toe en moet het bedrijf fors investeren in verduurzaming. In Nederland heeft BASF onder andere activiteiten in de veredeling van groentezaden en de productie van harsen voor inkt en coatings. Hoe de reorganisatie precies zal uitpakken voor de Nederlandse werknemers, is nog onduidelijk[3].

Bronnen


www.nu.nl www.welingelichtekringen.nl www.boerderij.nl basf hervorming banenverlies basf