landelijke ophokplicht: alle kippen per direct naar binnen vanwege vogelgriep
Putten, vrijdag, 22 november 2024.
Na bijna een jaar zonder uitbraken slaat het vogelgriepvirus weer toe. Een besmetting in Putten en het Duitse Kleef zorgt voor directe maatregelen. Alle commerciële pluimveehouders moeten hun dieren binnenhouden, hobbyhouders moeten hun kippen afschermen van wilde vogels. Het risico op nieuwe uitbraken is ‘matig tot hoog’.
de ernst van de uitbraak
De recente uitbraken van vogelgriep in Putten en het nabijgelegen Duitse Kleef heeft geleid tot een snelle reactie van het ministerie van Landbouw. Minister Wiersma kondigde de landelijke ophokplicht aan, een maatregel die zowel commercieel gehouden als hobbykippen treft. De ophokplicht is niet alleen bedoeld om de verspreiding van het virus te voorkomen, maar ook om de veiligheid van pluimvee te waarborgen. Met 23.000 kippen die al geruimd zijn op een biologische boerderij in Putten, is het risico op verdere uitbraken nu ‘matig tot hoog’ ingeschat door deskundigen[1].
implicaties voor pluimveehouders
De maatregel heeft een grote impact op pluimveehouders, vooral voor degenen met vrije uitloopkippen. Piet Faber van LTO Noord heeft gemengde gevoelens over de beslissing. Hoewel hij het een goed besluit noemt, maakt hij zich zorgen over de stress die het bij boeren veroorzaakt. Voorheen gold dat een ophokplicht voor vrije uitloopkippen niet langer dan zestien weken mocht duren om te voorkomen dat hun eieren een ander label kregen. Deze regel is echter afgeschaft, wat betekent dat de huidige ophokmaatregel geen tijdslimiet heeft[2].
voorkomen van nieuwe uitbraken
De ophokplicht komt niet uit de lucht vallen. Vorig jaar was er ook een langdurige ophokplicht van november tot april, die uiteindelijk werd opgeheven. De maatregel is nu weer van kracht om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt via wilde vogels. Hobbymatig gehouden kippen hoeven niet noodzakelijkerwijs naar binnen, maar moeten wel afgeschermd worden van wilde vogels. Minister Wiersma benadrukt dat dierenwelzijn prioriteit heeft, maar dat het minimaliseren van gezondheidsrisico’s voorop staat. Het is nog onduidelijk hoe lang de huidige ophokmaatregel van kracht zal blijven, maar de focus ligt op het monitoren van de situatie en het beschermen van de gezondheid van de dieren[3].