Intimidatie door huisbazen: kwetsbare huurders steeds vaker slachtoffer

Intimidatie door huisbazen: kwetsbare huurders steeds vaker slachtoffer

2024-09-23 binnenland

Nederland, maandag, 23 september 2024.
Huurders, vooral jongeren en internationale studenten, ervaren toenemende intimidatie door verhuurders die hen uit hun woning willen. Sloten vervangen, dreigbrieven en onrechtmatige huurverhogingen zijn schering en inslag. Deze praktijken nemen toe door strengere wetgeving en dalende winstgevendheid voor kleine verhuurders.

toenemende intimidatie in Utrecht

In Utrecht worden huurders steeds vaker geconfronteerd met intimidatie door verhuurders. Een schrijnend voorbeeld is Klaas Groen, een 28-jarige huurder die onder druk wordt gezet om zijn huis te verlaten. ‘Elke keer dat de bel gaat, krijg ik een hartverzakking,’ vertelt Groen. Ondanks dat het juridisch niet mogelijk is, dreigde de verhuurder met deurwaarders als hij en zijn huisgenoten niet voor 31 augustus zouden vertrekken. Huurdersorganisaties vermoeden dat verhuurders bewust jongeren en internationale huurders kiezen, omdat zij minder goed op de hoogte zijn van hun rechten[1].

intimidatiepraktijken overal in het land

Niet alleen in Utrecht, maar ook elders in Nederland zijn huurders slachtoffer van intimidatie. In Leeuwarden zitten huurders van appartementen aan de Parade 3 en 4 al vier weken zonder warm water omdat de verhuurder de boilers wil vervangen. ‘Dit is gewoon intimidatie,’ zegt Yoeri Delfstra van huurdersorganisatie Robin Hood. Volgens de Nederlandse wet moet een verhuurder substantiële veranderingen uitvoeren met instemming van tenminste 70% van de huurders, maar die instemming is er niet[2].

toekomstige vooruitzichten

De verwachting is dat door strengere regelgeving en hogere vastgoedbelastingen meer particuliere verhuurders hun woningen willen verkopen. Dit leidt tot meer gevallen van intimidatie, vooral gericht op kwetsbare groepen zoals internationale studenten en arbeidsmigranten. Huurdersorganisaties signaleren een opleving van deze praktijken, maar hopen dat de situatie op termijn zal verbeteren. Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer, heeft aangekondigd dat er komend jaar 100.000 woningen gerealiseerd moeten worden om de krappe woningmarkt aan te pakken[3].

Bronnen


www.volkskrant.nl huurders intimidatie www.omropfryslan.nl www.metronieuws.nl