Extreemrechts in opspraak: Nazi-lied op Oostenrijkse verkiezingsdag

Extreemrechts in opspraak: Nazi-lied op Oostenrijkse verkiezingsdag

2024-09-29 buitenland

Wenen, zondag, 29 september 2024.
Drie FPÖ-politici woonden een begrafenis bij waar een omstreden SS-lied werd gezongen. Dit zorgde voor ophef aan de vooravond van de Oostenrijkse verkiezingen, waar extreemrechts op winst staat. De Joodse studentenunie deed aangifte.

politieke gevolgen

De aanwezigheid van de FPÖ-politici bij de begrafenis waar ‘Wenn alle untreu werden’ werd gezongen, heeft een storm van kritiek ontketend. Dit lied, dat tijdens het nazi-tijdperk door de SS werd verheerlijkt, werd gezongen bij de begrafenis van een voormalige FPÖ-politicus. Hoewel onduidelijk is of de aanwezige politici meezongen, zorgde hun aanwezigheid alleen al voor grote verontwaardiging. De timing kon niet slechter: de parlementsverkiezingen in Oostenrijk, waar de extreemrechtse FPÖ op aanzienlijke winst staat, vinden vandaag plaats. Politieke partijen van links tot rechts hebben hun afschuw uitgesproken over het incident.

reacties uit diverse hoeken

De Oostenrijkse Joodse Studentenunie heeft de betrokken politici aangegeven bij de autoriteiten en spreekt van een ‘alarmsignaal voor Oostenrijk’. Justitieminister Alma Zadic, lid van de Groene Partij, veroordeelde de FPÖ en noemde de partij ‘rechtsextremistisch’. Ook de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van bondskanselier Karl Nehammer, evenals de Sociaaldemocraten (SPÖ) en de liberale NEOS, hebben vergelijkbare sentimenten geuit. De FPÖ zelf heeft gereageerd door te stellen dat het gaat om een privéaangelegenheid en beschuldigt andere partijen van ‘politiek misbruik’ van de videobeelden.

historische context

Het lied ‘Wenn alle untreu werden’ dateert uit 1814, maar werd tijdens het nazi-regime door de SS geadopteerd als een ‘loyaliteitslied’. De tekst bevat verwijzingen naar het ‘heilige Duitse Rijk’, wat het extra beladen maakt. De SS, een paramilitaire organisatie die Adolf Hitler hielp bij zijn opkomst en de Holocaust uitvoerde, gebruikte het lied om hun ideologie te versterken. Dit maakt het gezang tijdens de begrafenis extra pijnlijk voor veel Oostenrijkers, vooral gezien de timing vlak voor de verkiezingen. Deze gebeurtenis herinnert aan de blijvende invloed van het verleden op het heden en onderstreept de spanningen in de hedendaagse Oostenrijkse politiek.

Bronnen


en.wikipedia.org nazi-lied verkiezingen oostenrijk www.dw.com