Zelensky's vredesplan: Oekraïne sterker maken om Rusland te dwingen

Zelensky's vredesplan: Oekraïne sterker maken om Rusland te dwingen

2024-09-25 buitenland

Oekraïne, woensdag, 25 september 2024.
President Zelensky presenteert zijn ‘overwinningsplan’ bij de VN. Hij stelt dat de oorlog sneller kan eindigen dan gedacht, maar alleen als Oekraïne vanuit een sterke positie opereert. Zelensky roept westerse bondgenoten op tot meer militaire steun en slagkracht, inclusief langeafstandswapens. De VS blijft terughoudend, terwijl Duitsland expliciet weigert langeafstandswapens te leveren. Het plan richt zich op het dwingen van Rusland tot vrede, niet op onderhandelingen.

Amerikaanse steun en militaire hulp

De Verenigde Staten kondigden een nieuw pakket militaire hulp ter waarde van $375 miljoen aan voor Oekraïne. Dit pakket omvat middelzware clusterbommen, raketten en pantservoertuigen. Deze hulp is bedoeld om Oekraïne te helpen in zijn strijd tegen de Russische agressie en komt op een moment dat bijna $6 miljard aan hulp voor Oekraïne op het punt staat te verlopen, tenzij het Congres de autoriteit van het Pentagon om wapens te leveren verlengt[1].

Europese Unie blijft Oekraïne steunen

De Europese Unie en haar lidstaten hebben sinds het begin van de oorlog meer dan $126 miljard aan financiële, militaire, humanitaire en vluchtelingenhulp aan Oekraïne verstrekt. In februari 2024 werd er een nieuwe Oekraïne Faciliteit opgericht ter waarde van $54 miljard, wat de totale toezeggingen op meer dan $167 miljard brengt. Deze steun is cruciaal voor Oekraïne om essentiële openbare diensten te handhaven en macro-economische stabiliteit te waarborgen[2].

Internationale uitdagingen en diplomatieke inspanningen

Naast de directe militaire en financiële steun, blijft Oekraïne internationale diplomatieke druk uitoefenen op bondgenoten om verdere steun te verlenen. Tijdens de VN-Veiligheidsraadsvergadering riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, op tot harde maatregelen tegen landen die Rusland steunen. Duitsland blijft echter terughoudend en weigert langeafstandswapens aan Oekraïne te leveren, ondanks herhaalde verzoeken van president Zelensky[3].

Bronnen


www.trouw.nl apnews.com militaire hulp oekraïne www.eeas.europa.eu