ADHD-diagnoses onder de loep: Zorg zoekt balans tussen vraag en capaciteit

ADHD-diagnoses onder de loep: Zorg zoekt balans tussen vraag en capaciteit

2025-07-15 binnenland

Utrecht, dinsdag, 15 juli 2025.
De Nederlandse geestelijke gezondheidszorg (ggz) staat voor een uitdaging. Het aantal ADHD-diagnoses is in twintig jaar verviervoudigd naar bijna 300.000 mensen. Opvallend is de sterke stijging bij vrouwen, met een bijna zesvoudige toename. Voorzitter Ruth Peetoom waarschuwt voor het risico dat mensen onterecht hulp zoeken, wat ten koste gaat van patiënten die dringend zorg nodig hebben. De gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel 23 weken, in sommige regio’s zelfs langer dan een jaar. De ggz wil samen met andere zorgpartijen anders gaan werken om de zorg sneller en effectiever te maken.

Explosieve groei ADHD-diagnoses baart zorgen

Het aantal mensen met ADHD-medicatie is tussen 2006 en 2023 spectaculair gestegen van 78.000 naar bijna 300.000 personen [1]. Opvallend is de sterke toename bij vrouwen, waar het aantal diagnoses bijna zes keer zo hoog is geworden [2]. Kinderpsychiater Branko van Hulst wijst erop dat ADHD traditioneel werd gezien als een stoornis bij ‘drukke jongetjes’, maar dat vrouwen nu meer aandacht krijgen [3]. De Nederlandse ggz maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, aangezien de stijgende vraag de beschikbare zorgcapaciteit onder druk zet [4].

Wachttijden en zorgcapaciteit onder druk

De gemiddelde wachttijd voor ADHD-diagnostiek bedraagt momenteel 23 weken, met uitschieters naar meer dan een jaar in sommige regio’s [5]. Voorzitter Ruth Peetoom van de Nederlandse ggz waarschuwt dat de toenemende vraag ten koste kan gaan van patiënten die dringend zorg nodig hebben [6]. Opvallend is dat het aantal ADHD-medicatiegebruikers boven de 25 jaar sterk groeit: inmiddels is bijna de helft van alle gebruikers ouder dan 25 jaar [7].

Nieuwe aanpak in de zorg

Om de toenemende zorgvraag het hoofd te bieden, hebben ggz-instellingen ingestemd met het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) [8]. Dit akkoord beoogt eerder hulp te bieden door anders te werken, bijvoorbeeld digitaal, in groepen of met kunstmatige intelligentie [9]. De uitdaging is om de juiste balans te vinden tussen vraag en beschikbare zorg, zonder mensen onnodig te labelen of te snel een diagnose te stellen [10].

Bronnen


ggz zorg adhd-diagnostiek