Telefoon in de hand: bijna 800 bekeuringen in één week

Telefoon in de hand: bijna 800 bekeuringen in één week

2024-09-25 binnenland

Noord-Holland, woensdag, 25 september 2024.
In Noord-Holland kregen bijna 800 mensen een boete voor het vasthouden van hun telefoon tijdens het rijden. De politie voerde extra controles uit om het gevaar van afleiding in het verkeer te benadrukken. Een seconde onoplettendheid op de snelweg betekent 30 meter blind rijden.

intensieve controles

De intensieve controles vonden plaats van maandag 16 tot en met vrijdag 22 september 2024. In deze periode werden 426 boetes uitgedeeld door agenten die vanuit een touringcar op de snelwegen surveilleerden. Daarnaast werden 191 bestuurders betrapt met behulp van een monocam, een camera die specifiek is ontworpen om telefoongebruik in het verkeer te detecteren. Tijdens reguliere surveillances en verkeerscontroles werden nog eens 181 bestuurders beboet. De politie benadrukt keer op keer de gevaren van afleiding: ‘Let je op de snelweg één seconde niet op, dan ben je 30 meter verder.’

bewustwording en aanbevelingen

De politie in Noord-Holland heeft niet alleen boetes uitgedeeld, maar ook geprobeerd om bestuurders bewust te maken van de gevaren van afleiding. Tijdens de controles werden er gesprekken gevoerd met bestuurders om hen te wijzen op de risico’s. Activiteiten zoals het lezen van een appje of het invoeren van een adres in de navigatie zijn vaak de oorzaak van deze afleiding. De aanbevelingen van de politie zijn duidelijk: wacht met het beantwoorden van berichten en gebruik een carkit of telefoonhouder voor navigatie. Deze aanpak moet bijdragen aan een vermindering van het aantal ongelukken door afleiding in het verkeer.

vergelijking met andere regio’s

Terwijl de politie in Noord-Holland hard optreedt tegen telefoongebruik achter het stuur, zien we in andere delen van Nederland ook intensieve handhaving. Bijvoorbeeld, in de gemeente Rheden werden in de afgelopen twee maanden 160 boetes uitgedeeld aan automobilisten en motorrijders die de afsluiting van de Posbank negeerden[2]. Daarnaast meldt het Openbaar Ministerie dat er in het tweede tertiaal van 2024 ruim 200.000 verkeersboetes minder zijn uitgeschreven dan in dezelfde periode in 2023, vooral door een daling in snelheidsovertredingen[3]. Deze cijfers laten zien dat handhaving en bewustwording in het hele land op verschillende manieren worden aangepakt.

Bronnen


www.politie.nl www.om.nl verkeer boetes studiorheden.nl