Recordschikking: 'Bolle Jos' moet 96 miljoen euro aan Staat terugbetalen

Rotterdam, maandag, 14 juli 2025.
De rechtbank in Rotterdam heeft drugscrimineel Jos Leijdekkers verplicht tot terugbetaling van 96 miljoen euro, wat de grootste ontnemingszaak in Nederlandse strafgeschiedenis vormt. Oorspronkelijk eiste het Openbaar Ministerie 221 miljoen euro. De rechter oordeelde dat Leijdekkers, die momenteel voortvluchtig is in Sierra Leone, 127 miljoen euro verdiende met drugshandel, waarvan 30 miljoen werd afgetrokken voor onderschepte cocaïnetransporten. De uitspraak toont de effectiviteit van justitiële vermogensontneming bij grootschalige internationale drugshandel.
Recordbedrag voor ‘Bolle Jos’
De rechtbank in Rotterdam heeft maandag beslist dat drugscrimineel Jos Leijdekkers, beter bekend als ‘Bolle Jos’, 96 miljoen euro moet terugbetalen aan de Nederlandse Staat [1]. Dit is de grootste ontnemingszaak in de Nederlandse strafgeschiedenis [2]. Het oorspronkelijke bedrag dat het Openbaar Ministerie eiste, bedroeg 221 miljoen euro, maar de rechter oordeelde anders [3]. De rechtbank stelde vast dat Leijdekkers in totaal 127 miljoen euro heeft verdiend met zijn criminele activiteiten, waarvan 30 miljoen werd afgetrokken voor onderschepte cocaïnetransporten [4].
Voortvluchtig en internationaal gezocht
Leijdekkers is momenteel voortvluchtig en wordt internationaal gezocht. Vermoedelijk bevindt hij zich in Sierra Leone [5]. Vorig jaar werd hij bij verstek veroordeeld tot 24 jaar cel voor drugstransporten en andere ernstige misdrijven [6]. De rechtbank oordeelde dat Leijdekkers onder meer 150 kilo goud heeft gekocht met crimineel verkregen contant geld [7]. Zijn aankopen van luxegoederen zoals dure horloges en auto’s voor zijn familie konden echter niet overtuigend worden bewezen [8].
Consequenties voor crimineel vermogen
Het Openbaar Ministerie ziet deze uitspraak als een belangrijke stap in de strijd tegen drugscriminaliteit. Een woordvoerder stelde: “Als we nu bijvoorbeeld onroerend goed of luxegoederen van hem tegenkomen, kunnen we die dankzij deze uitspraak gemakkelijker in beslag nemen” [9]. De praktische inning van het bedrag blijft echter een uitdaging, aangezien Leijdekkers nog altijd voortvluchtig is [10].