Slag om de portemonnee: NS verhoogt treinkaartjes met 9 procent

Slag om de portemonnee: NS verhoogt treinkaartjes met 9 procent

2025-07-16 economie

Utrecht, woensdag, 16 juli 2025.
Treinreizigers moeten in 2026 dieper in de buidel tasten. De NS verhoogt de tarieven met 6 tot 9 procent, ondanks pogingen om de stijging te beperken. Oorspronkelijk was een verhoging van 12 procent voorzien. De overheid springt niet bij, waardoor de volledige lastenverzwaring voor rekening van de reiziger komt. De NS neemt maatregelen zoals het vervangen van eerste klassstoelen en het schrappen van de jongerendagkaart om de impact te dempen.

Tariefstijging treinkaartjes

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan de treinkaartjes in 2026 verhogen met 6 tot 9 procent, zo heeft demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen bekendgemaakt [1][2][3]. Oorspronkelijk was een verhoging van 12 procent gepland, maar door interne kostenbesparende maatregelen wordt dit iets getemperd -25 procent lager dan initieel verwacht [4].

Maatregelen NS

Om de tariefstijging te beperken, neemt NS drastische stappen. Zo worden eerste klasstoelen vervangen door tweedeklasstoelen en wordt de jongerendagkaart afgeschaft [1][2]. Het onderhoud van treinen wordt ook anders ingericht, met als gevolg minder beschikbare reservetreinen. Dit kan leiden tot meer drukte, vooral op dinsdag en donderdag in de spits en in de Randstad [3][5].

Geen overheidssteun

De overheid zal niet bijspringen om de tariefstijging te dempen. Voormalig staatssecretaris Chris Jansen (PVV) liet eerder al weten dat er geen budget is voor compensatie [1][4]. Reizigersvereniging Rover is kritisch en waarschuwt dat duurdere kaartjes kunnen leiden tot minder treinreizigers [2]. De definitieve tariefstijging wordt pas in het najaar van 2025 vastgesteld [3].

Bronnen


treinprijzen ns-tarieven