Huurprijsdaling in Amsterdam: Onverwachte trend in krappe markt

Huurprijsdaling in Amsterdam: Onverwachte trend in krappe markt

2024-10-16 economie

Amsterdam, woensdag, 16 oktober 2024.
Tegen alle verwachtingen in dalen de huurprijzen in Amsterdam, ondanks de woningkrapte. Verhuurplatform Pararius meldt een afname van vierkantemeterprijzen in de hoofdstad. Deze opvallende ontwikkeling staat haaks op de stijgende woningprijzen elders in Nederland.

Uitponding en regulering

De daling van de huurprijzen in Amsterdam wordt deels toegeschreven aan de uitponding van woningen. Dit betekent dat verhuurders hun panden verkopen in plaats van ze te verhuren, vaak vanwege striktere verhuurwetgeving zoals de onlangs ingevoerde Wet betaalbare huur[1]. Deze wet maakt het minder aantrekkelijk om woningen in de vrije sector te houden, waardoor meer woningen naar het gereguleerde middensegment verschuiven[2]. Hoewel de prijzen dalen, blijft Amsterdam nog steeds de duurste stad om te huren met een gemiddelde huurprijs van € 21,64 per vierkante meter[3].

In tegenstelling tot Amsterdam, zien andere regio’s in Nederland andere trends. Zo worden in steden zoals Den Bosch en Arnhem aanzienlijke huurprijsstijgingen waargenomen[4]. Ook in Haarlem, een andere stad met hoge huurprijzen, blijven de prijzen stijgen, vooral vanwege de populariteit onder expats en de goede verbindingen met de Zuidas[5]. Ondertussen kampen steden als Groningen en Overijssel met dalende huurprijzen, wat deels kan worden verklaard door de invoering van huurreguleringen die de markt beïnvloeden[6].

De toekomst van de huurmarkt

Het aantal verhuurtransacties heeft een nieuw dieptepunt bereikt met een daling van 19% ten opzichte van vorig jaar. Deze afname is mede te wijten aan de schaarste en de strengere wetgeving, waardoor vastgoedbeleggers hun woningen van de markt halen[7]. Hoewel de dalende huurprijzen in Amsterdam een zeldzaam lichtpuntje zijn, blijft de druk op de huurmarkt groot. De vraag naar betaalbare huurwoningen overstijgt het aanbod, en met name in de grote steden blijft de concurrentie hevig. Hoe de markt zich verder zal ontwikkelen, blijft afhankelijk van politieke beslissingen en economische factoren[8].

Bronnen


fd.nl propertynl.com Amsterdam Huurprijzen haarlem105.nl www.nvm.nl www.vastgoedmarkt.nl