Politie verzet zich tegen asielwetten: 'Kwetsbaren helpen, niet vangen'

Politie verzet zich tegen asielwetten: 'Kwetsbaren helpen, niet vangen'

2025-07-04 politiek

Den Haag, vrijdag, 4 juli 2025.
De Nederlandse politie heeft stevige kritiek op de nieuwe asielwetten. Korpschef Janny Knol stelt dat niet elke illegale vreemdeling overlastgevend of crimineel is. De politie waarschuwt dat het strafbaar stellen van illegaal verblijf zal leiden tot een vicieuze cirkel waarbij mensen herhaaldelijk worden opgesloten zonder perspectief. Bovendien vrezen agenten dat vreemdelingen uit angst geen hulp meer zullen zoeken of aangifte durven te doen. De politie benadrukt haar taak om kwetsbare mensen te beschermen en ziet de nieuwe wetgeving als een bedreiging voor de maatschappelijke rust en veiligheid.

Politie waarschuwt voor vergaande asielwetten

De Nederlandse politie heeft ernstige bezwaren tegen de nieuwe asielwetten die de Tweede Kamer heeft aangenomen. Korpschef Janny Knol stelt dat niet elke illegale vreemdeling overlastgevend of crimineel is [1]. De politie vreest dat het strafbaar stellen van illegaal verblijf zal leiden tot een ‘vicieuze cirkel’, waarbij mensen herhaaldelijk worden opgesloten zonder uitzicht op terugkeer [2]. Bovendien waarschuwen agenten dat vreemdelingen uit angst geen hulp meer zullen zoeken of aangifte durven te doen [3].

Morele dilemma’s voor politiemedewerkers

Veel politiecollega’s voorzien morele dilemma’s met de nieuwe wetgeving [1]. Korpschef Knol benadrukt dat politiemedewerkers er zijn ‘om kwetsbaren te helpen, niet te vangen’ [2]. De politie wijst erop dat de wet kan leiden tot kwetsbaarheid voor criminaliteit en slachtofferschap van migranten zonder verblijfsvergunning [3]. Ook worden organisaties die hulp bieden aan illegalen mogelijk strafbaar gesteld, wat de maatschappelijke verhoudingen onder druk zet [4].

Zorgen over maatschappelijke gevolgen

De politie is bijzonder kritisch over de uitvoerbaarheid en effectiviteit van de nieuwe wetten [1]. Zij vrezen dat de wetgeving de openbare orde en maatschappelijke rust zal verstoren [2]. Minister Van Weel stelt weliswaar dat handhaving geen prioriteit krijgt, maar de politie waarschuwt dat zodra een wet is aangenomen, er vroeg of laat een beroep op hen zal worden gedaan [3]. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) sluit zich aan bij de kritiek en noemt de wetten ‘onhaalbaar’ en ‘symboolpolitiek’ [4].

Bronnen


politie asielwetgeving