Dreigend Stroomtekort in Nederland: TenneT Slaat Alarm

Den Haag, donderdag, 15 mei 2025.
Na 2030 dreigt in Nederland een stroomtekort door verminderde kolen- en gascentrales en stijgende vraag. TenneT adviseert snelle maatregelen om tekorten te voorkomen. Stroomlevering kan tot 12,6 uur tekortschieten in 2033.
Toekomstige Uitdagingen voor Energienet
Netbeheerder TenneT slaat alarm over een dreigend stroomtekort in Nederland na 2030, veroorzaakt door de sluiting van kolen- en gascentrales en een toenemende vraag naar elektriciteit door bijvoorbeeld elektrische auto’s en warmtepompen [1][2]. TenneT voorspelt dat in 2033 er gemiddeld 13 uren met stroomtekorten zullen zijn, wat heftige gevolgen kan hebben voor huishoudens en bedrijven [4]. De netbeheerder blijft aandringen op maatregelen van het kabinet om te zorgen dat lampen aanblijven, zelfs op de donkerste dagen [1][3][4].
Oplossingsrichtingen: Van Gascentrales tot Innovatieve Opslag
Met de sluiting van traditionele kolen- en gascentrales dreigt een gebrek aan ‘regelbaar vermogen’ – de energie die je kunt opschalen wanneer zon en wind niet leveren [3][6]. TenneT benadrukt de noodzaak van een strategische reserve van gascentrales of de inzet op nieuwe technologieën zoals waterstof. Innovatieve energieopslag wordt ook genoemd als mogelijke uitkomst om pieken en dalen beter op te vangen [4]. Hoewel de financiering en snelheid van implementatie van deze oplossingen hoofdpijndossiers blijven voor de overheid, is de noodzaak duidelijk. Zoals een oude wijsheid zegt: stilzitten is geen optie wanneer de toekomst erom vraagt [4][6].
Urgentie in de Energie Transitie
De dreiging van stroomtekorten wordt gevoeld in zowel binnenlandse als internationale contexten. Zo zijn er zorgen dat de sluiting van kerncentrales in omliggende landen zoals België en Duitsland de al krappe energievoorraad verder onder druk kunnen zetten [5][4]. Om dit probleem het hoofd te bieden, overweegt Nederland ook complexe maatregelen zoals het opzetten van een capaciteitsmarkt om energiebedrijven te stimuleren hun centrales beschikbaar te houden voor noodgevallen [6]. Minister Sophie Hermans heeft plannen aangekondigd om tegen het einde van 2025 met concrete uitspraken te komen over deze markt, en diverse oplossingen te beoordelen, maar het is duidelijk dat de tijd dringt [6].