Dodental stijgt tot 50 bij Israëlische aanval op Beiroet

Dodental stijgt tot 50 bij Israëlische aanval op Beiroet

2024-09-23 buitenland

Beiroet, maandag, 23 september 2024.
Israëlische luchtaanvallen op een buitenwijk van Beiroet hebben 50 levens geëist. Onder de slachtoffers is een hoge Hezbollah-commandant. De aanval, die vier raketten gebruikte, veroorzaakte ook 66 gewonden en 11 vermisten. De Libanese premier noemde het ‘gruwelijke bloedbaden’.

de aanval en de nasleep

De Israëlische luchtaanvallen vonden plaats op vrijdag in de zuidelijke buitenwijk Dahyeh van Beiroet, waar veel sjiieten wonen. De raketten troffen een flatgebouw waar belangrijke Hezbollah-commandanten, waaronder Ibrahim Aqil, bijeen waren. Aqil, een commandant van het Radwan Regiment, werd gedood. De aanval heeft behalve de 50 doden en 66 gewonden ook geleid tot 11 vermisten. Hulpdiensten zoeken dag en nacht naar overlevenden onder het puin. De situatie ter plaatse is chaotisch en de angst onder de bevolking is groot[1][2].

politieke reacties en internationale spanningen

De Libanese premier Najib Mikati heeft de aanval scherp veroordeeld en spreekt van ‘gruwelijke bloedbaden’. Hij heeft zijn reis naar de Verenigde Naties in New York afgezegd om de situatie in eigen land te kunnen beheren. De voortdurende raketbeschietingen tussen Hezbollah en Israël hebben de spanningen in de regio verder doen oplaaien. Hezbollah heeft als vergelding raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Internationale leiders, waaronder VN-topfunctionarissen, hebben opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om verder bloedvergieten te voorkomen[3][4].

historische context en gevolgen

De recente escalatie is een voortzetting van het conflict dat begon op 7 oktober vorig jaar tussen Israël en Hamas. Hezbollah en Israël hebben sindsdien regelmatig raketten en drones op elkaar afgevuurd. De dood van Ibrahim Aqil, die betrokken was bij de bomaanslagen in Beiroet in 1983, herinnert velen aan de langdurige en complexe geschiedenis van geweld in de regio. De voortdurende aanvallen hebben geleid tot een humanitaire crisis, met duizenden gewonden en een massale vlucht van mensen uit zuidelijke steden als Sidon en Tyros. De situatie blijft uiterst gespannen en onvoorspelbaar[5][6].

Bronnen


www.nrc.nl www.vrt.be www.rtl.nl Beiroet bombardementen