Nederlanders keren zich steeds meer tegen pro-Israëlbeleid

Nederland, donderdag, 24 april 2025.
Nieuw onderzoek onthult dat 59% van de Nederlanders het pro-Israëlbeleid van het kabinet afwijst. Zelfs binnen traditionele pro-Israëlpartijen is de steun sterk gedaald. Critici zien een groeiende kloof tussen het overheidsbeleid en de publieke opinie.
Steeds minder steun voor beleid
Uit een recent Ipsos I&O onderzoek blijkt dat 59% van de Nederlanders het pro-Israëlbeleid van het huidige kabinet niet steunt. Deze bevinding komt op een moment waarop de traditionele steunpilaarpartijen VVD, PVV en CDA aanzienlijke dalingen in steun vertonen binnen hun kiezers. Het percentage VVD-kiezers dat achter het beleid staat, is gedaald naar 32%, terwijl alleen 23% van de PVV-kiezers en 20% van de CDA-kiezers nog overeenstemming vertoont met het kabinet [1][2].
Kritiek en politieke respons
Politieke en publieke druk groeit dagelijks, mede dankzij de ontdekking van massagraven van Palestijnse hulpverleners in Rafah. Het recente arrestatiebevel tegen de Israëlische premier Netanyahu door het Internationaal Strafhof blijft ook een heet hangijzer [2][3]. Minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, is verrast over de kritiek van de Tweede Kamer, na zijn oproep aan de Israëlische ambassadeur voor tekst en uitleg [3]. Opvallend is dat zes oppositiepartijen hebben gesmeekt om een duidelijke rode lijn tegen Israël te trekken, terwijl slechts een magere 9% van de Nederlanders denkt dat de regering meer steun aan Israël moet geven [1][3].
Grote kloof tussen kabinet en publiek
Publieke sentimenten verschuiven waardoor de roep om kritiek op Israël steeds vaker wordt gehoord. Maar liefst 54% van de mensen wil een kritischere houding, en uit het onderzoek komt naar voren dat 57% de militaire acties van Israël bij de recente escalaties overdreven vindt [1][4]. Zelfs als de stijgende frustratie wordt bestempeld als een opeenstapeling van incidenten, blijft de roep om verandering luid en duidelijk [3]. Met wekelijkse protesten zoals gepland in Zaandam en Alkmaar vandaag, lijkt de druk op het kabinet verder te groeien [4].