Eerste Kamer zet rem op asielnoodwet: kabinet moet met plan B komen

Eerste Kamer zet rem op asielnoodwet: kabinet moet met plan B komen

2024-10-09 politiek

Den Haag, woensdag, 9 oktober 2024.
De Eerste Kamer verwerpt de asielnoodwet van het kabinet. Senatoren vinden de noodgreep ‘onwenselijk’ en eisen een alternatief plan dat wel vooraf wordt goedgekeurd. Premier Schoof noemt het ‘een belangrijk signaal’, maar houdt vast aan de noodwetroute.

Politieke verdeeldheid

Het debat over de asielnoodwet heeft geleid tot een duidelijke scheiding tussen de regeringscoalitie en de oppositiepartijen. Terwijl premier Dick Schoof vasthoudt aan de noodwet om snel strenge asielmaatregelen door te voeren, verzetten partijen als GroenLinks-PvdA, CDA en D66 zich tegen deze aanpak. Zij beschouwen de noodwet als ondemocratisch en juridisch twijfelachtig[1][2]. De oppositie benadrukt dat de asielproblemen niet het gevolg zijn van buitengewone omstandigheden, maar van langdurig kabinetsbeleid[3].

Oproep tot alternatieven

De senatoren roepen op tot een ‘plan B’, een wet die vooraf goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer vereist. Dit plan zou meer in lijn zijn met de democratische en rechtsstatelijke principes van Nederland. Premier Schoof geeft aan de motie van de Eerste Kamer in de ministerraad te bespreken, maar ziet nog steeds kansen voor de noodwet[4][5]. Minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, moet voor het herfstreces een dragende motivering voor de noodwet presenteren[6].

Toekomst van de asielwetgeving

Met de afwijzing van de noodwet is de toekomst van het asielbeleid onzeker. De Eerste Kamer heeft een krachtig signaal afgegeven dat de huidige plannen van het kabinet niet acceptabel zijn. Critici binnen en buiten de senaat wijzen erop dat juridische stappen onvermijdelijk lijken als de regering deze koers voortzet. In de komende weken zal het kabinet moeten beslissen of het gehoor geeft aan de oproep voor een plan B, of dat het blijft streven naar de omstreden noodwetgeving[7][8].

Bronnen


www.nrc.nl www.bnr.nl www.nu.nl www.rtl.nl www.volkskrant.nl www.telegraaf.nl Eerste Kamer asielnoodwet