goudprijs breekt alle records: euro in vrije val door wereldwijde onrust
Amsterdam, vrijdag, 22 november 2024.
De goudprijs schiet door het dak met een recordbedrag van €83.397 per kilo. Deze explosieve stijging wordt veroorzaakt door een verzwakkende euro, toenemende spanningen in Oekraïne en economische zorgen in Europa. Waar een euro begin deze maand nog 1,09 dollar waard was, is dat nu gezakt naar 1,04 dollar - een dieptepunt sinds 2022. Met de verwachte Amerikaanse renteverlagingen en de aanhoudende geopolitieke spanningen zoeken beleggers massaal hun toevlucht tot deze ‘veilige haven’.
economische stormen drijven beleggers naar goud
De recente gebeurtenissen hebben de goudmarkt op zijn kop gezet. De oorlog in Oekraïne blijft escaleren, waardoor de nervositeit op de Europese markten toeneemt. Deze onzekerheid heeft ertoe geleid dat beleggers meer vertrouwen zoeken in stabiele investeringen zoals goud. Het is alsof iedereen zijn geld in een virtuele kluis stopt, veilig opgeborgen totdat de rook is opgetrokken. De goudprijs die nu €83.397 per kilo bedraagt, reflecteert de wanhoop om een veilige haven te vinden te midden van deze stormachtige economische tijden[1].
de euro’s val en de gevolgen
De euro heeft een flinke duikeling gemaakt, mede door de hernieuwde dreiging vanuit Rusland en de schrikreacties op de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen. Analisten wijzen erop dat de plannen van de nieuwe Amerikaanse regering, zoals belastingmaatregelen en invoering van handelstarieven, de dollar een boost geven ten opzichte van de euro[2]. Dit heeft geleid tot een neerwaartse druk op de Europese valuta, waardoor de prijs van goud in euro’s juist stijgt. Het lijkt erop dat de euro en de dollar weer op gelijke voet komen te staan, iets wat we sinds 2022 niet meer hebben gezien. Dit alles maakt dat de goudprijs in euro’s richting ongekende hoogtes stijgt[3].
wat betekent dit voor de toekomst?
Met de wereldwijde geopolitieke en economische onzekerheden die nog steeds in de lucht hangen, is het moeilijk te voorspellen wanneer de storm zal gaan liggen. Beleggers blijven zich richten op goud als een verzekering tegen verdere financiële onrust. Analisten verwachten dat de vraag naar goud hoog zal blijven zolang de economische vooruitzichten somber blijven en de spanningen in het oosten voortduren. De huidige situatie laat zien dat in tijden van onzekerheid, goud zijn status als ‘veilige haven’ meer dan waarmaakt[4].