Nederland verdeeld over vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling
Nederland, zondag, 29 december 2024.
In Nederland heerst verdeeldheid over een vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw. Veiligheid en milieu worden vaak genoemd als redenen voor een verbod, terwijl traditie en persoonlijke vrijheid tegenargumenten zijn.
Negentien gemeenten kiezen voor totaalverbod
Dit jaar hebben negentien Nederlandse gemeenten een totaalverbod op vuurwerk ingesteld voor de jaarwisseling [4][5]. Voor Alkmaar, Utrecht en Zutphen is dit de eerste jaarwisseling met zo’n verbod [5]. Opvallend is dat meer dan de helft (52 procent) van de inwoners in gemeenten met een verbod niet op de hoogte is van deze maatregel [5]. De online voorverkoop van legaal vuurwerk ligt ondertussen 17 procent hoger dan vorig jaar [4].
Meerderheid Nederlanders steunt verbod
Uit recent onderzoek blijkt dat 73 procent van de Nederlanders niet van plan is vuurwerk af te steken tijdens deze jaarwisseling [5]. Een meerderheid van 57 procent staat positief tegenover een landelijk vuurwerkverbod, mits daar een referendum over wordt gehouden [5]. De animo voor het afsteken van vuurwerk is het hoogst in de oostelijke provincies, waar 15 procent van plan is vuurwerk af te steken [5].
Handhaving en veiligheid blijven zorgen
De discussie over vuurwerk blijft actueel vanwege veiligheidsrisico’s. Bij de vorige jaarwisseling moesten ongeveer 1.200 mensen met vuurwerkletsel behandeld worden [4]. Tot half december heeft de politie dit jaar al 80.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen [4]. Gemeenten als Haarlem waarschuwen dat overtreders een hoge boete riskeren [2]. In gemeenten zonder totaalverbod geldt nog steeds het landelijke verbod op zwaar vuurwerk zoals Romeinse kaarsen en strijkers [4][5].