Drugsgebruik achter het stuur: De dodelijke cocktail die Nederland wakker schudt

Drugsgebruik achter het stuur: De dodelijke cocktail die Nederland wakker schudt

2025-06-30 binnenland

Utrecht, maandag, 30 juni 2025.
De politie slaat alarm: het aantal bestuurders onder invloed van drugs is met ruim een derde gestegen. Opvallend is dat meer mensen drugs dan alcohol gebruiken achter het stuur. Het Trimbos Instituut waarschuwt dat de effecten van drugs veel langer aanhouden dan gebruikers denken. Na één xtc-pil test je nog 40 uur positief, terwijl cannabisgebruikers tot 24 uur minder alert blijven. Deze onbewuste risico’s maken drugsgebruik in het verkeer levensgevaarlijk.

Stijgende drugsgevaar op Nederlandse wegen

Het aantal bestuurders onder invloed van drugs is met 622.222 procent gestegen sinds 2017 [4]. Uit onderzoek in Noord-Nederland en Zeeland bleek maar liefst 6,3% van willekeurig geteste automobilisten positief te testen op drugs, voornamelijk cannabis en cocaïne [4]. Steven Biemans van het Trimbos Instituut waarschuwt dat veel bestuurders de gevaren onderschatten: na één xtc-pil test iemand nog 40 uur positief, terwijl cannabisgebruikers tot 24 uur minder alert blijven [2].

Risico’s en handhaving

De politie benadrukt dat drugsgebruik in het verkeer levensgevaarlijk is. Onderzoek toont aan dat het risico op een ongeluk onder invloed van drugs tot tweehonderd keer groter kan zijn, zeker in combinatie met alcohol [2]. Bert van Haaften van de politie waarschuwt: drugsgebruik achter het stuur is strafbaar en kan leiden tot een boete en een crimineel strafblad [3].

Bewustwording en preventie

TeamAlert start binnenkort een campagne om ‘nuchter rijden’ te normaliseren, met speciale aandacht voor jongeren en groepsdruk [2]. Het Trimbos Instituut adviseert een ‘drugs-bob’ aan te wijzen en voldoende rust te nemen na festivals. De boodschap is duidelijk: drugs en verkeer zijn een dodelijke combinatie [2].

Bronnen


verkeersveiligheid drugsgebruik