Internationale Druk om Assad te Vervolgen voor Journalistenmoorden
Parijs, woensdag, 11 december 2024.
Reporters Sans Frontières roept op tot vervolging van Bashar al-Assad voor de moord op 181 journalisten sinds 2011. Assad’s regime wordt beschuldigd van grove mensenrechtenschendingen en executies.
Val van Assad biedt kans op gerechtigheid
Na de val van het Assad-regime in Syrië op 8 december 2024 [3] is er nieuwe hoop op gerechtigheid voor de slachtoffers van het regime. Reporters Sans Frontières (RSF) eist nu dat de gevluchte ex-president wordt berecht voor de moord op 181 journalisten [1]. Van deze journalisten werden er 164 ‘gedood en geëxecuteerd’ door Assads regime, terwijl zeventien anderen omkwamen bij Russische bombardementen [1]. Jonathan Dagher, hoofd Midden-Oosten bij RSF, benadrukt dat velen van hen ‘jarenlang waren opgesloten en gemarteld’ [1].
Nog steeds journalisten vermist
De situatie blijft zorgwekkend voor de 23 journalisten die nog vastzitten in Syrische gevangenissen [1]. Daarnaast zijn er nog tien journalisten vermist, waarvan zeven zijn ontvoerd naar onbekende locaties [1]. Ook de streng islamistische verzetsgroep Hayat Tahrir al-Sham wordt beschuldigd van het vermoorden van zes journalisten tussen 2012 en 2019 [1].
Internationale roep om vervolging
Amnesty International dringt aan op een snelle aanpak van de mensenrechtenschendingen [4]. Secretaris-generaal Agnès Callamard benadrukt dat dit een ‘historische kans’ is om recht te doen aan de slachtoffers van Assad’s regime [4]. Assad, die sinds 2000 aan de macht was [2], liet een spoor van vernietiging achter. Volgens mensenrechtenactivist Fadel Abdulghani is zijn regime ‘decennialang een bron van onderdrukking en verwoesting’ geweest [3].