Alarm: Honingbijen Wintersterfte Blijft Zorgen Baren

Alarm: Honingbijen Wintersterfte Blijft Zorgen Baren

2025-05-12 binnenland

Nederland, maandag, 12 mei 2025.
Bijna een kwart van de Nederlandse honingbijen overleefde afgelopen winter niet. Deskundigen beschouwen een sterfte van 10 procent als normaal; de cijfers zijn voor het derde jaar zorgwekkend hoog.

Groningen springt eruit

In Groningen heeft iets meer dan een kwart van de honingbijen de afgelopen winter niet overleefd, aanzienlijk hoger dan het nationale gemiddelde van 22 procent. In vergelijking met de omliggende provincies, waar het sterftecijfer onder dit gemiddelde lag, is de situatie in Groningen alarmerend. Vorige winters waren de cijfers in Groningen ook verhoogd, met 27,8 procent in 2023-2024 en zelfs 34,6 procent in 2022-2023 [1].

Oorzaken nog vaag, maar hoornaars bedreigen

Hoewel een gebrek aan voedsel en ziektes worden genoemd, is er in de wetenschap nog geen consensus over de exacte oorzaken voor de sterfte in Nederland. De opkomst van de Aziatische hoornaar baart experts zorgen, aangezien deze invasieve soort honingbijen bejaagt ter voeding van hun larven. De waarnemingen van deze schadelijke wesp zijn verdubbeld in een jaar tijd, wat aangeeft dat de bedreiging serieus is en wellicht groeit [1][2].

Rol van milieu en landbouw

Naast parasieten en ziektes speelt ook de land- en tuinbouw een rol in de afname van honingbijen. Bepaalde pesticiden, die regelmatig worden gebruikt, beïnvloeden het oriëntatievermogen van bijen ernstig, wat hen kwetsbaar maakt voor sterfte. Ondanks waarschuwingen blijven veel van deze stoffen probleemloos ingezet worden [3]. Het publiek wordt aangemoedigd om bloemen te planten die bijen aantrekken als een simpele, doch effectieve stap tegen deze verontrustende trend [4].

Bronnen


honingbijen wintersterfte