Biodiversiteit in Nederland Zorgwekkend Achteruit

Biodiversiteit in Nederland Zorgwekkend Achteruit

2025-05-22 binnenland

Leiden, donderdag, 22 mei 2025.
Een nieuw rapport van Naturalis onthult dat Nederland vooroploopt in biodiversiteitsverlies, met slechts 6,5% van de soorten beschermd. Kleine organismen, cruciaal voor onze ecosystemen, worden vaak over het hoofd gezien. Het rapport benadrukt de urgente noodzaak van betere monitoring en inzet van technologie om biodiversiteit te verbeteren.

Alarmerende Bevindingen Uit Leiden

Naturalis Biodiversity Center in Leiden heeft Nederland uitgeroepen tot ‘kampioen’ in het verliezen van biodiversiteit. Volgens het recent gepubliceerde rapport is slechts 6,5% van de soorten beschermd, met veel organismen die essentieel zijn voor ecosystemen, zoals insecten en micro-organismen, onopgemerkt en dus onbeschermd. Ecoloog Koos Biesmeijer benadrukt dat de waterkwaliteit slecht is en dat intensief landgebruik schadelijk is voor zowel flora als fauna [1][2].

De Onzichtbare Helden van de Natuur

Het rapport spitst zich toe op de zogenoemde ‘Tiny Five’, vijf groepen kleine organismen zoals schimmels en micro-algen die een cruciale rol spelen in ecosystemen. Deze organismen zijn vaak onzichtbaar maar extreem belangrijk voor zaken als zuurstofproductie en bodemgezondheid. Ondanks hun belang, wordt momenteel slechts een minieme fractie van deze soorten meegenomen in beleidsbeslissingen. Naturalis hoopt met deze bevindingen de focus te verschuiven naar een breder spectrum in het natuurbeschermingsbeleid [2][3].

Toekomstige Investeringen en Technologie

Biesmeijer wijst erop dat investeren in technologie zoals kunstmatige intelligentie en beeldherkenning kan helpen om de niet-geregistreerde soorten beter te monitoren. Hoewel de biodiversiteit onder druk staat, is er hoop. De waterkwaliteit is in de afgelopen twintig jaar verbeterd door investeringen, en deze trend zou verder uitgebouwd kunnen worden met de juiste beleidsmaatregelen en steun van de samenleving. Onderzoek en technologische innovatie kunnen binnen enkele jaren een radicaal ander biodiversiteitslandschap in Nederland schetsen [1][2][3].

Bronnen


biodiversiteit verlies