Politie rolt criminele certificatenfabriek in zorg compleet op

Amersfoort, donderdag, 10 juli 2025.
Drie verdachten zijn gearresteerd voor grootschalige fraude met zorgcertificaten. De criminele organisatie manipuleerde EVC-certificaten, waarmee ze onbevoegde zorgmedewerkers een valse werkervaring konden aanpraten. De twee mannen uit Amersfoort en een vrouw uit Den Haag worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, oplichting en valsheid in geschrifte. Het onderzoek door politie en Openbaar Ministerie onthulde een systematische aanpak om de zorgsector te misleiden.
Criminele organisatie rolt vals zorgcertificaten uit
De politie heeft dinsdagochtend drie verdachten aangehouden voor grootschalige fraude met EVC-certificaten in de zorgbranche. Twee mannen uit Amersfoort (27 en 35 jaar) en een vrouw van 32 uit Den Haag worden verdacht van het verkopen van 1200 valse zorgcertificaten [1][2]. De verdachten worden beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, oplichting en valsheid in geschrifte [3].
Omvang van de zorgcertificaatfraude
Het onderzoek, geleid door het Openbaar Ministerie, onthulde een systematische manipulatie van EVC-certificaten (Erkenning van Verworven Competenties) [1]. Deze certificaten, die normaal gesproken werkervaring in de zorg aantonen, werden op grote schaal vervalst [2]. De politie werkte samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om de frauduleuze praktijken bloot te leggen [3]. Minister Eppo Bruins waarschuwde eerder al voor een ‘alarmerende’ toename van certificaatuitgevende instanties [2].
Gevolgen voor de zorgsector
De fraude heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheidszorg. Onbevoegde medewerkers kunnen zo gemakkelijk de zorg binnenkomen, wat de veiligheid van patiënten in gevaar brengt [1]. Hoofdcommissaris Klaas Vaak benadrukte: ‘Deze fraude heeft grote impact op de zorg. Patiënten hebben niet de juiste zorg ontvangen van onbevoegd personeel’ [3]. De zorgautoriteit gaat nu alle EVC-certificaten in de zorgsector controleren om verdere risico’s te voorkomen [2].