Nederland schort samenwerking met Israël op vanwege mensenrechtenschendingen

Nederland schort samenwerking met Israël op vanwege mensenrechtenschendingen

2025-05-07 politiek

Den Haag, woensdag, 7 mei 2025.
Het Nederlandse kabinet heeft een partnerprogramma met Israël opgeschort na beschuldigingen van mensenrechtenschendingen. Minister Caspar Veldkamp benadrukt de noodzaak van onderzoek voordat verdere samenwerking mogelijk is.

Nederland zet vraagtekens bij Israël

Het Nederlandse kabinet heeft, onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp, besloten om de verlenging van een Europees partnerprogramma met Israël op te schorten. Deze actie volgt op beschuldigingen dat Israël mensenrechten zou schenden, specifiek in de Gazastrook waar de situatie als ‘dramatisch en catastrofaal’ wordt beschreven [1][2]. De maatregel is volgens Veldkamp een noodzakelijk antwoord op de Israëlische blokkade van humanitaire hulp, wat in strijd zou zijn met het oorlogsrecht [2].

Politieke druk en verontwaardiging

De druk op Israël wordt mede gevoed door toenemende internationale verontwaardiging en druk vanuit mensenrechtenorganisaties [5]. Veldkamp en het Nederlandse kabinet krijgen hierbij kritiek zowel van binnenlands als van buitenlands partijen zoals de Belgische premier De Wever, die benadrukt dat de beelden van lijdende kinderen een einde aan de blokkades vereisen [4]. Zelf heeft Nederland bij de Europese Unie aangedrongen op een onderzoek naar de naleving van het EU-Israël Associatieverdrag [4].

Gevolgen voor de diplomatieke betrekkingen

De beslissing om het programma stop te zetten, komt op een moment van toenemende spanningen tussen Nederland en Israël. De samenwerking binnen het programma was van groot belang voor de diplomatieke relaties tussen beide landen [5]. De opschorting creëert onzekerheid over toekomstige samenwerkingen, waarbij de Nederlandse regering benadrukt dat vooruitgang alleen mogelijk is als Israël stappen onderneemt om zijn mensenrechtenbeleid te verbeteren [3][5].

Bronnen


Israël mensenrechten