2024 breekt temperatuurrecords en overschrijdt kritieke klimaatgrens
Wereldwijd, vrijdag, 10 januari 2025.
In 2024 werd de wereldwijde temperatuurstijging voor het eerst gemeten boven 1,5 graden Celsius, wat de urgentie voor klimaatmaatregelen benadrukt.
Wereldwijd recordjaar voor temperaturen
Het jaar 2024 gaat de boeken in als het warmste jaar ooit gemeten, met een wereldwijde temperatuurstijging van 1,6 graden Celsius boven het pre-industriële niveau [1][6]. Deze historische overschrijding van de 1,5-gradengrens, die in het Klimaatakkoord van Parijs als kritieke drempel werd bestempeld, markeert een zorgwekkende mijlpaal in de klimaatgeschiedenis [1]. De extreme temperaturen werden versterkt door het natuurverschijnsel El Niño, dat het oceaanwater rond de evenaar extra opwarmde [1].
Rampzalige gevolgen wereldwijd
De gevolgen van deze extreme temperaturen waren in 2024 overal merkbaar. De Verenigde Staten werden getroffen door opeenvolgende orkanen, Spanje kampte met catastrofale overstromingen die meer dan 200 levens eisten, en de Filipijnen werden geconfronteerd met zes tyfoons in slechts 30 dagen [6]. In het Amazonegebied zakten rivieren naar recordlage niveaus door ernstige droogte [6]. Wetenschappers schatten dat hittegolven wereldwijd jaarlijks meer dan 150.000 doden veroorzaken [1].
Vooruitzichten voor 2025
Er gloort een sprankje hoop voor 2025. Op 9 januari 2025 werd het begin van La Niña aangekondigd, een natuurverschijnsel dat een verkoelend effect heeft op de wereldwijde temperaturen [6]. Maar klimaatwetenschapper Paulo Ceppi van Imperial College London waarschuwt: ‘Mensen moeten niet denken dat klimaatverandering nu pauzeert of plateaut.’ [6] Zonder drastische maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen zal de opwarming doorzetten [1].