Europese Leiders Zijn Kritisch over Uitspraken Elon Musk
Brussel, dinsdag, 7 januari 2025.
Europese leiders, waaronder Macron en Scholz, uiten zorgen over Elon Musk’s bemoeienis met Europese politiek, gezien als bedreigend voor democratische waarden. Musk’s invloed op sociale media roept vragen op.
Toenemende bezorgdheid over Musk’s politieke invloed
Europese regeringsleiders reageren steeds feller op de politieke bemoeienis van Elon Musk met Europese aangelegenheden. De miljardair en eigenaar van X (voorheen Twitter) roept onder meer op tot het aftreden van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en steunt openlijk de extreemrechtse partij AfD [1][2]. Scholz reageerde op 6 januari 2025 dat ‘in Duitsland de wil van de bevolking telt, niet de labiele uitspraken van een Amerikaanse miljardair’ [2].
Internationale reacties op controversiële uitspraken
De Franse president Emmanuel Macron uitte op 5 januari 2025 zijn verbazing over Musk’s gedrag: ‘Wie had dat gedacht dat de eigenaar van een van de grootste sociale netwerken een nieuwe reactionaire internationale beweging zou steunen?’ [1]. Ook de Noorse premier Jonas Gahr Støre toont zich bezorgd over Musk’s invloed: ‘Het is zorgwekkend dat een man met enorme toegang tot sociale media zich zo direct mengt in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen’ [1][2].
Groeiende zorgen over desinformatie
In het Verenigd Koninkrijk heeft premier Keir Starmer Musk bekritiseerd vanwege het verspreiden van desinformatie [1][2]. Musk plaatste recent controversiële berichten over seksueel misbruik door mannen van Pakistaanse afkomst [2] en beschuldigde Starmer van ‘compliciteit in massale verkrachtingen in ruil voor stemmen’ [1]. Deze uitspraken passen in een patroon waarbij Musk [3] zich steeds vaker mengt in Europese politieke kwesties en daarbij regelmatig controversiële standpunten inneemt [GPT].