Eerste Kamer op NAVO-missie: Rutte's start en oorlog in Oekraïne centraal

Eerste Kamer op NAVO-missie: Rutte's start en oorlog in Oekraïne centraal

2024-10-05 politiek

Brussel, zaterdag, 5 oktober 2024.
Senatoren bezoeken NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Gesprekken over Oekraïne, Chinese rol en Amerikaanse betrokkenheid. Mark Rutte’s start als secretaris-generaal en komende NAVO-top in Den Haag ook besproken. Delegatie onder leiding van Koen Petersen ontmoet hoge NAVO-functionarissen.

Tijdens hun bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel op 29 en 30 september, stonden de senatoren voor complexe gesprekken. De oorlog in Oekraïne was een hoofdonderwerp. De delegatie, onder leiding van VVD-senator Koen Petersen, besprak de Europese steun aan Oekraïne en de groeiende kritiek op China’s rol in het conflict. Ook de 2%-norm, die veel NAVO-lidstaten nog niet halen, kwam aan bod. De delegatieleden, waaronder Fatimazhra Belhirch (D66) en Robert Croll (BBB), kregen inzicht in de NAVO-strategieën voor mogelijke escalaties wereldwijd[1].

Mark Rutte en de toekomst van de NAVO

Mark Rutte’s benoeming als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO op 1 oktober 2024 was een belangrijk gesprekspunt. De senatoren bespraken met hoge NAVO-functionarissen, waaronder Boris Ruge, de waarnemend plaatsvervangend secretaris-generaal, de impact van Rutte’s leiderschap op de alliantie. De Amerikaanse betrokkenheid bij de NAVO, vooral met de naderende verkiezingen in november 2024, werd eveneens besproken. Daarnaast stonden de resultaten van de NAVO-top in Washington in juni en de voorbereidingen voor de komende top in Den Haag in 2025 op de agenda[1].

Internationale samenwerking en defensie

Naast de geopolitieke onderwerpen werd de samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO op het gebied van defensie besproken. De senatoren benadrukten het belang van internationale vredesmachten zoals KFOR in Kosovo. De betekenis van ‘Artikel 5’, dat voorziet in collectieve verdediging bij een aanval op een NAVO-lidstaat, werd herhaaldelijk benadrukt. Dit bezoek bood de senatoren, waaronder Ingrid Visseren-Hamakers (PvdD) en Eddy Hartog (Volt), een waardevolle gelegenheid om inzicht te krijgen in de uitdagingen en kansen waarmee de NAVO en haar lidstaten worden geconfronteerd[1].

Bronnen


www.bnr.nl NAVO Eerste Kamer www.eerstekamer.nl