PFAS-alarm: Bijna elke Nederlander heeft schadelijke chemische stof in bloed

PFAS-alarm: Bijna elke Nederlander heeft schadelijke chemische stof in bloed

2025-07-03 binnenland

Dordrecht, donderdag, 3 juli 2025.
Het RIVM onthult schokkende resultaten: vrijwel alle Nederlanders hebben hogere PFAS-concentraties dan de gezondheidskundige grenswaarde. Onderzoek naar 1.500 bloedmonsters toont aan dat minimaal zeven verschillende PFAS-varianten zijn aangetroffen, met name PFOS en PFOA. Opvallend is dat inwoners van Dordrecht zelfs anderhalf keer meer PFOA in hun bloed hebben dan andere Nederlanders. Hoewel directe gezondheidsrisico’s nog niet vaststaan, kunnen deze chemische stoffen het immuunsysteem beïnvloeden en mogelijke lange termijn effecten hebben.

Landelijk PFAS-onderzoek onthult verontrustende resultaten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft schokkende bevindingen gepresenteerd na onderzoek naar 1.500 bloedmonsters. Bijna elke Nederlander heeft hogere concentraties van PFAS-stoffen dan de gezondheidskundige grenswaarde [1][2]. In vrijwel alle onderzochte bloedmonsters werden minimaal zeven verschillende PFAS-varianten aangetroffen, met PFOS en PFOA als meest voorkomende chemische stoffen [3]. Opvallend is dat inwoners van Dordrecht 1.5 keer meer PFOA in hun bloed hebben dan gemiddeld in Nederland [4].

Mogelijke gezondheidsrisico’s

Hoewel directe gezondheidsrisico’s nog niet vaststaan, kunnen deze chemische stoffen significante effecten hebben op het menselijk lichaam [5]. Het RIVM waarschuwt dat PFAS het immuunsysteem kan beïnvloeden en mogelijke lange termijn gevolgen kan hebben [2]. De effecten variëren afhankelijk van de hoeveelheid PFAS, blootstellingsduur en individuele gezondheidssituatie [6]. Vooral in regio’s rond industriële locaties zoals Dordrecht en de Westerschelde zijn hogere concentraties geconstateerd [7].

Toekomstperspectief

Nederland neemt samen met vier andere Europese landen initiatieven om PFAS te verbieden [8]. Onderzoeker Joke Herremans van het RIVM verwacht dat dit op termijn kan helpen. Als voorbeeld wijst zij naar Frankrijk, waar na het verbod van PFOS in 2008 al een daling in bloedwaarden is waargenomen [9]. Het RIVM gaat vervolgonderzoek doen met bloedmonsters uit 2025, met als doel de blootstellingsrisico’s voor de Nederlandse bevolking in kaart te brengen [10].

Bronnen


PFAS-stoffen Gezondheidsonderzoek