Premier Schoof breekt stilte rond pijnlijk slavernijverleden: 'Dit is van ons allemaal'

Premier Schoof breekt stilte rond pijnlijk slavernijverleden: 'Dit is van ons allemaal'

2025-07-01 binnenland

Amsterdam, dinsdag, 1 juli 2025.
Tijdens de nationale herdenking in het Oosterpark te Amsterdam heeft demissionair premier Dick Schoof een diepgevoelige toespraak gehouden over het Nederlandse slavernijverleden. Hij benadrukte dat het verleden niet van één groep is, maar van iedereen. Schoof schetste een indringende beschouwing over het menselijk leed en de absurde gedachte dat mensen niet van zichzelf zouden kunnen zijn. Zijn woorden kwamen voort uit recente ervaringen in Caribisch Nederland, waar het slavernijverleden nog altijd voelbaar is. De premier riep op tot gezamenlijke reflectie en erkenning van dit cruciale historische onderwerp, dat nog steeds doorwerkt in het huidige maatschappelijke leven.

Nationale herdenking in het Oosterpark

Demissionair premier Dick Schoof heeft tijdens de jaarlijkse nationale herdenking in het Oosterpark te Amsterdam een diepgevoelige toespraak gehouden over het Nederlandse slavernijverleden [1]. Hij sprak nadrukkelijk over de collectieve verantwoordelijkheid en benadrukte dat het slavernijverleden ‘iets van iedereen’ is [2]. Schoof putte uit zijn recente ervaringen in Caribisch Nederland, waar het verleden nog altijd ‘voelbaar aanwezig’ is [2].

Reflectie op menselijk leed

De premier beschreef het slavernijverleden als een ‘realiteit waar ons verstand vandaag simpelweg niet meer omheen past’ [2]. Hij riep op tot gezamenlijke reflectie en erkende dat ‘alle pijn en onrecht van toen doorwerken in het heden’ [2]. Schoof’s toespraak viel samen met de 21ste nationale herdenking, georganiseerd door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) [3].

Oproep tot herkenning

In zijn toespraak benadrukte Schoof de absurditeit van het idee dat een mens niet van zichzelf zou kunnen zijn [2]. Hij sloot aan bij het grotere proces van erkenning dat in 2022 begon met officiële excuses van de Nederlandse overheid [1]. De herdenking was een belangrijke stap in het nationale proces van verwerking en herstel [3].

Bronnen


slavernijherdenking nationale herinnering