Europa Lokt Wetenschappers met Miljoenenfonds

Europa Lokt Wetenschappers met Miljoenenfonds

2025-05-10 buitenland

Brussel, zaterdag, 10 mei 2025.
Europa heeft een programma van meer dan 500 miljoen dollar gelanceerd om wetenschappers naar Europa te halen, terwijl de interesse in de VS aanzienlijk is afgenomen. Dit biedt kansen voor Europese instellingen om toptalent binnen te halen.

Europa’s Innovatieve Aantrekkingskracht

Het Europese programma, gelanceerd door de Europese Unie, zet in op het aantrekken van wetenschappelijke talenten wereldwijd. Met een indrukwekkend budget van meer dan 500 miljoen dollar richt dit initiatief zich op onderzoekers die in hun thuisland tegen beperkingen aanlopen. Terwijl Europa zijn horizon verbreedt, blijkt dat vooral wetenschappers uit Canada, China, en Europa minder naar de VS kijken als werkbestemming - een daling van respectievelijk 13 procent, 39 procent, en 41 procent van sollicitaties aan Amerikaanse onderzoekcentra enkele maanden geleden [1]. Het Europese programma biedt hen nu een aantrekkelijk alternatief [1].

Specifieke Kansen in Frankrijk en Duitsland

Frankrijk heeft via Aix-Marseille University een programma gericht op wetenschappers die door beleidslimieten in de Verenigde Staten worden getroffen, met een investering van ongeveer 15 miljoen euro. Ondertussen heeft Duitsland via de Max Planck Society ook zijn deuren geopend, met plannen om onderzoekcentra op te zetten samen met Amerikaanse instellingen [2][3]. De ambitie om hoog aangeschreven onderzoekshoofden uit de VS aan te trekken, getuigt van de sterke Europese strategie die zich ontvouwt [2].

Spaanse Versnelling in Wetenschappelijk Talent

Spanje zet ook sterke stappen met initiatieven zoals het ATRAE-programma, dat recentelijk is uitgebreid met 45 miljoen euro om topwetenschappers aan te werven. Daarnaast krijgt het Ramón y Cajal-programma, dat jonge onderzoekers ondersteunt, 150 procent meer middelen dan in 2018, goed voor de financiering voor ongeveer 500 onderzoekers per jaar, waarvan 30 procent buitenlandse wetenschappers zijn. Dit onderstreept de bredere inzet van Spanje om talent uit de VS aan te trekken [3].

Bronnen


Europa wetenschappers