Personeelstekort in Geboortezorg: Schrijnende Verhalen en Oplossingen

Personeelstekort in Geboortezorg: Schrijnende Verhalen en Oplossingen

2024-12-12 binnenland

Nederland, donderdag, 12 december 2024.
Ziekenhuizen in Utrecht werken samen om personeelstekort in de geboortezorg aan te pakken. Patiënten ervaren stress en onzekerheid door tekorten. Patiëntenfederatie benadrukt noodzaak voor betere samenwerking.

Alarmerende situatie in heel Nederland

Uit recent onderzoek van de Patiëntenfederatie onder 1962 personen blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden problemen heeft ervaren door personeelstekorten in de geboortezorg [1]. De situatie leidt tot schrijnende verhalen, waarbij in sommige gevallen zelfs miskramen niet tijdig worden opgemerkt [1]. Zwangere vrouwen krijgen regelmatig te maken met vertraagde of verminderde zorg, en pasgeborenen en hun ouders ondervinden problemen door beperkte kraamzorg [1].

Utrecht neemt initiatief

In de regio Utrecht hebben drie grote ziekenhuizen - het St. Antonius Ziekenhuis, Diakonessenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) - de handen ineengeslagen om de geboortezorg te verbeteren [2]. Ze hebben een nieuw portaal opgezet waar verloskundigen direct kunnen zien waar er plek is voor bevallingen [2]. Ook kunnen zij rekenen op ondersteuning van ziekenhuizen in Gouda, Amersfoort, Gorinchem en Tiel om de acute zorg te garanderen [2].

Kraamzorg ver onder de norm

De situatie in de kraamzorg is bijzonder zorgelijk. Waar mensen wettelijk recht hebben op 45 tot 49 uur kraamzorg per week, wordt in de praktijk vaak slechts 24 uur geleverd [1]. Bij baby’s die ‘s avonds of ‘s nachts worden geboren, is er regelmatig geen opstartzorg beschikbaar [1]. De Patiëntenfederatie dringt aan op betere samenwerking tussen zorginstanties en pleit voor tijdige informatievoorziening aan aanstaande ouders over mogelijke tekorten [1].

Bronnen


geboortezorg personeelstekort