Hoe AI Longkanker Vroegtijdig Ontdekt in Huisartsendata

Hoe AI Longkanker Vroegtijdig Ontdekt in Huisartsendata

2025-04-23 binnenland

Amsterdam, woensdag, 23 april 2025.
Onderzoek door Amsterdam UMC toont dat AI longkanker tot vier maanden eerder kan opsporen dan huisartsen, door medische data en ‘vrije tekst’ te analyseren. Vroege detectie kan overlevingskansen verbeteren.

Het Snelle Oog van Kunstmatige Intelligentie

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een baanbrekend AI-algoritme ontwikkeld dat longkanker tot vier maanden eerder kan detecteren dan huisartsen, dankzij de analyse van zowel medische data als de zogenaamde ‘vrije tekst’ in patiëntendossiers [1][2]. Dit zijn niet zomaar flitsende voorspellingen; het algoritme kan zelfs subtiele aanwijzingen ontdekken die niet worden opgemerkt door traditionele zoektermen zoals ‘roken’ of ‘bloed ophoesten’. Door deze systematische aanpak krijgt de medische wereld een extra paar ogen, waarmee de kans op vroege detectie en uiteindelijk, betere overlevingskansen aanzienlijk verbeterd wordt [3].

Uitdagingen en Gevolgen

Al die snelle vooruitgang komt echter niet zonder enige hobbels op de weg. Voor elke patiënt waarbij longkanker vroegtijdig wordt opgespoord, moeten er 33 extra onderzoeken worden uitgevoerd, zoals longfoto’s, wat de druk op het toch al overbelaste zorgsysteem verhoogt [1]. De vraag is dan ook hoe we deze technologie in de praktijk kunnen integreren zonder het zorgstelsel te overbelasten. Toch benadrukken de onderzoekers dat al het begin van de behandeling vier weken eerder kan zorgen voor een verhoogde overlevingskans, vooral bij patiënten in een gevorderd stadium van de ziekte. Dit resultaat is dan pas écht een reden voor een vreugdesprong [2][3].

Toekomst van AI in de Zorg

Hoewel de AI-algoritmes veelbelovende resultaten laten zien, is verder onderzoek noodzakelijk om te begrijpen welke specifieke onderdelen van de data zo’n grote impact maken [1]. Dit onderzoek kan eindelijk de weg vrijmaken voor een provinciebrede inzet van AI in klinische omgevingen door niet alleen de ‘eenvoudige’ medische gegevens te gebruiken, maar ook de ongefilterde, en vaak onderbenutte, vrije teksten volledig te analyseren [3]. Paralellen kunnen worden getrokken naar de impact van AI op andere gebieden van de gezondheidszorg. Echter, AI is geen wondermiddel dat alle problemen rond tekorten in de zorg kan oplossen, zoals critici maar al te graag benadrukken [2].

Bronnen


AI longkanker