flitspaal a7 purmerend: snelheidsduivel betaalt de rekening
Purmerend, dinsdag, 19 november 2024.
Een tijdelijke flitspaal bij wegwerkzaamheden aan de a7 bij Purmerend heeft in vijf maanden tijd meer dan 21.000 hardrijders betrapt. De flexflitser werd de meest productieve van Noord-Holland en bracht miljoenen aan boetes op. Vooral in de richting van Zaandam ging het mis: bijna 18.000 automobilisten negeerden de tijdelijke snelheidslimiet van 70 kilometer per uur.
de meest productieve flitser van noord-holland
Tijdens de renovatie van de brug over het Noordhollands Kanaal op de A7 bij Purmerend, bleek de flexflitser een ware goudmijn voor de verkeersveiligheid. In totaal werden 21.024 snelheidsovertredingen geregistreerd, waarvan 17.823 in de richting van Zaandam en 3.201 naar Hoorn[1]. Deze tijdelijke verkeersmaatregel, geïmplementeerd vanwege een verlaagde maximumsnelheid van 70 kilometer per uur, bracht miljoenen euro’s aan boetes op. Hoewel de exacte hoogte van de boetes niet is vrijgegeven, worden de inkomsten deels geïnvesteerd in verkeersveiligheidsprojecten[2].
flexflitsers nemen toe in populariteit
De inzet van flexibele flitspalen groeit in Nederland, vooral bij tijdelijke situaties zoals wegwerkzaamheden. Volgens Independer, een verzekeringsmaatschappij, zijn er momenteel zo’n 110 van deze mobiele flitspalen operationeel[3]. De flitser op de A7 bij Purmerend was echter de meest productieve van Noord-Holland en heeft een aanzienlijke impact gehad op de snelheidsovertredingen. Met een gemiddelde snelheidsovertreding van 8,2 km/h gelijk aan het landelijke gemiddelde, zijn deze flitsers effectiever gebleken dan hun vaste tegenhangers, aldus auto-expert Menno Dijcks[4].
wat betekent dit voor bestuurders?
Voor de duizenden bestuurders die de tijdelijke snelheidslimiet negeerden, zijn de gevolgen niet alleen financieel maar ook administratief. Zware verkeersovertredingen, zoals het rijden van 30 kilometer of meer te hard, kunnen leiden tot een strafrechtelijk verleden dat aan verzekeraars moet worden gemeld. Dit kan resulteren in hogere premies of zelfs het weigeren van nieuwe polissen[4]. Het incident benadrukt het belang van bewustzijn voor verkeersregels, vooral bij tijdelijke veranderingen zoals bij wegwerkzaamheden. De renovatiewerkzaamheden aan de brug zijn inmiddels afgerond, en met het verdwijnen van de flexflitser is ook de kans op een dure boete verkleind[2].