PFAS: Onzichtbare Dreiging voor Waterkwaliteit in Nederland

PFAS: Onzichtbare Dreiging voor Waterkwaliteit in Nederland

2025-04-18 economie

Nederland, vrijdag, 18 april 2025.
De Unie van Waterschappen en Vewin hebben dringend om een Europees verbod op PFAS gevraagd door een brief aan de Eurocommissaris. De ‘forever chemicals’ bedreigen de grensoverschrijdende waterkwaliteit.

PFAS: een groeiend gevaar

De Unie van Waterschappen en brancheorganisatie Vewin hebben hun zorgen geuit over de toenemende PFAS-vervuiling in Nederland. Deze stoffen zijn niet alleen moeilijk afbreekbaar, ze bedreigen ook de volksgezondheid en het milieu doordat ze in waterbronnen opduiken. De oproep aan Eurocommissaris Jessika Roswall voor een streng Europees verbod op PFAS is dan ook geen overbodige luxe. In een brief, ondertekend door voorzitters Jeroen Haan en Pieter Litjens, wordt benadrukt dat PFAS zich niet alleen ophopen in het milieu, maar ook in planten, mensen en dieren [1][2].

Grenzen zijn geen hindernis

PFAS kende geen landsgrenzen als het gaat om vervuiling. Dit maakt de kwestie relevant voor heel Europa. Vewin pleit daarom voor uniforme regelgeving binnen de EU, zodat waterkwaliteit door heel Europa wordt bewaakt. Het Europese restrictievoorstel voor PFAS, dat mede door Nederland wordt ingediend en momenteel door het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) wordt beoordeeld, kan hier een belangrijke rol in spelen. De Unie van Waterschappen ondersteunt sterk een brede en snelle implementatie om verdere vervuiling aan banden te leggen [1][2].

Tijd voor actie

De tijd dringt, want PFAS bevinden zich al in elk hoekje van ons milieu. De effecten zijn zorgwekkend, met potentiële gevolgen voor de gezondheid zoals verminderde geboortegewichten en verhoogd risico op kanker. Hoewel kraanwater volgens sommige experts grotendeels veilig is, kan niemand de negatieve impact van PFAS op lange termijn negeren. Dat maakt een bronaanpak, in plaats van symptoombestrijding, des te urgenter om te zorgen dat onze drinkwaterbronnen beschermt blijven [3][4].

Bronnen


PFAS Waterkwaliteit