Humanitaire Crisis Aan Afghaanse Grens Eist Internationale Hulp

Humanitaire Crisis Aan Afghaanse Grens Eist Internationale Hulp

2025-05-15 buitenland

Afghanistan, donderdag, 15 mei 2025.
Duizenden Afghanen worden dagelijks Pakistan uitgezet, gedwongen te leven in overvolle tenten met slechts één maaltijd per dag. Het Rode Kruis vraagt dringend om 27 miljoen euro om noodhulp te bieden.

Humanitaire crisis bij de Afghaanse grens

In Afghanistan, aan de grens met Pakistan, ontvouwt zich een ernstige humanitaire crisis. Elke dag worden duizenden Afghanen gedwongen om Pakistan te verlaten en terug te keren naar hun thuisland. Daar aangekomen, wacht hen bittere armoede. In de geïmproviseerde tentenkampen delen meerdere gezinnen één tent en vaak is er maar genoeg voedsel voor één maaltijd per dag. Deze situatie is volgens het Rode Kruis schrijnend en vraagt om dringende internationale hulp van 27 miljoen euro om 525.000 mensen te kunnen ondersteunen [1][2].

Gevaarlijke omstandigheden voor kinderen

De crisis heeft desastreuze gevolgen voor de kinderen die hun ouders hebben verloren of van hun familie zijn gescheiden tijdens de reis. Zij komen in Afghanistan aan zonder vooruitzichten en zijn kwetsbaar voor uitbuiting en ondervoeding. Medische hulp is beperkt; veel kinderen lijden aan ziekten zoals schurft en diarree. Het gebrek aan schoon drinkwater en basale medische zorg vormt een directe bedreiging voor hun gezondheid en veiligheid. Homa Nader, werkzaam voor het Rode Kruis in Afghanistan, beschrijft de situatie als ‘ uiterst zorgwekkend’ [1][3].

Internationale hulp hard nodig

Gezien de aanhoudende economische problemen en natuurrampen in Afghanistan sinds 2021, is de behoefte aan internationale steun groter dan ooit. Het Rode Kruis benadrukt dat er langdurige hulp nodig is om verdere rampscenario’s te voorkomen. Zij pleiten voor een gecoördineerde inzet op het gebied van voedselvoorziening, medische zorg, en educatieve ondersteuning om de gemeenschap te helpen herstellen en opbouwen. Verrassend genoeg lijken de grote wereldmachten nu hevig met elkaar te wedijveren over hoe zij hun rol in Afghanistan kunnen versterken, wat mogelijk kansen biedt voor meer structurele hulp op de lange termijn [1][4].

Bronnen


Afghanistan humanitaire crisis