Kabinet buigt: btw-verhoging op boeken en sport voorlopig van de baan

Kabinet buigt: btw-verhoging op boeken en sport voorlopig van de baan

2024-11-15 politiek

Den Haag, vrijdag, 15 november 2024.
Onder druk van de oppositie zoekt het kabinet naar alternatieven voor de geplande btw-verhoging op boeken, sport en cultuur. Alleen de verhoging voor hotels blijft mogelijk overeind. De maatregel zou 2,3 miljard euro opleveren, maar stuit op breed verzet in de Tweede Kamer.

Politieke druk en oppositie tegenstand

De geplande btw-verhoging heeft tot een storm van kritiek geleid binnen de Nederlandse politiek. Minister van Financiën Eelco Heinen, bijgenaamd ‘IJzeren Heinen’ vanwege zijn standvastige houding, kwam onder zware druk te staan van oppositiepartijen zoals het CDA, D66, ChristenUnie en SGP. Deze partijen eisen dat de verhoging voor boeken, sport en cultuur van tafel gaat. De oppositie heeft gedreigd het Belastingplan 2025, waar de verhoging onderdeel van is, niet te steunen zonder een alternatief. Hierdoor zou het hele pakket aan fiscale maatregelen voor 2025 in gevaar kunnen komen[1][2].

Op zoek naar alternatieven

Minister Heinen heeft toegezegd met de Tweede Kamer samen te werken om alternatieven te vinden die de belastinginkomsten veiligstellen zonder de controversiële btw-verhoging door te voeren. Dit is van cruciaal belang, aangezien de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer en afhankelijk is van oppositiesteun. Het kabinet moet in het voorjaar van 2025 €1,2 miljard aan alternatieve belastingverhogingen vinden om de gemiste inkomsten in 2026 te compenseren. De zoektocht naar deze alternatieven wordt gezien als een ‘verplichting’ door Heinen, die benadrukt dat zonder steun van de oppositie aanpassingen onmogelijk zijn[3][4].

Toekomst van het belastingplan

De oppositie is vastberaden om de btw-verhoging voor de culturele sector en sport te voorkomen en heeft al amendementen ingediend om deze sectoren uit te zonderen van de verhoging. Het kabinet moet nu de dialoog met de oppositie aangaan om een akkoord te bereiken dat het gehele belastingplan overeind houdt. De stemming in de Tweede Kamer over het belastingplan en de voorgestelde moties is kritisch, aangezien een afwijzing door de Eerste Kamer zou betekenen dat geen van de voorgestelde fiscale maatregelen voor 2025 doorgang zou vinden. De inhoudelijke behandeling van het belastingplan begint volgende week in de Eerste Kamer met de Algemene Financiële Beschouwingen[5][6].

Bronnen


www.nu.nl www.parool.nl btw verhoging www.ndpnieuwsmedia.nl www.nextens.nl