Politieke storm door weigering van onderscheidingen door minister Faber

Politieke storm door weigering van onderscheidingen door minister Faber

2025-04-02 politiek

Den Haag, woensdag, 2 april 2025.
In Den Haag stijgt de spanning nu minister Faber weigert koninklijke lintjes aan vrijwilligers toe te kennen. Dit leidt tot een debat over haar positie en een motie van wantrouwen, die uiteindelijk geen meerderheid behaalt. Faber verdedigt haar beslissing op basis van haar beleid rondom asielzoekers. Premier Schoof en Binnenlandse Zaken tekenen wel de voordrachten, wat kritiek uitlokt van de oppositie over de eenheid van kabinetsbeleid. De oppositie blijft aandringen op excuses en een herziening van Fabers beslissing. Ondanks de chaos behoudt het kabinet de steun van de coalitie.

Crisis in kabinet-Schoof door lintjeskwestie

De politieke spanning in Den Haag bereikte vandaag een hoogtepunt toen asielminister Marjolein Faber (PVV) weigerde koninklijke onderscheidingen toe te kennen aan vijf COA-vrijwilligers [1]. Faber verklaarde dat het werk van deze vrijwilligers ‘haaks staat op haar beleid’ om de asielinstroom te beperken [2]. Premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken besloten vervolgens zelf de voordrachten te ondertekenen om de lintjes alsnog mogelijk te maken [3].

Motie van wantrouwen krijgt geen meerderheid

Een groep oppositiepartijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie, diende een motie van wantrouwen in tegen de minister [4]. GroenLinks-PvdA-leider Timmermans noemde Faber ‘de grootste prutser die ooit in vak K heeft gezeten’ [5]. De motie kreeg echter geen meerderheid omdat de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB Faber bleven steunen [6]. Volgens politiek strateeg Raymond Mens is dit een bewuste strategie van de PVV: ‘Ze willen graag een beeld creëren dat ze worden tegengewerkt’ [7].

Gevolgen voor kabinetsbeleid

VVD-leider Yesilgöz waarschuwde dat Faber ‘hard moet werken aan draagvlak’ voor haar beleid [8]. Premier Schoof benadrukte dat de eenheid van het kabinetsbeleid niet is gebroken, maar erkende wel dat de afgelopen dagen ‘niet helemaal de juiste procedure is gevolgd’ [9]. Faber toonde laat op de avond enige spijt in een kort briefje, waarin ze erkende te veel nadruk te hebben gelegd op haar eigen beweegredenen [10].

Bronnen


motie van wantrouwen minister Faber